Promjena plana: Velika Britanija odustala od ideje da do kraja godine sasiječe 4.000 zakona EU
Ilustracija

Britanska privredna komora i poslovni krugovi odahnuli

Promjena plana: Velika Britanija odustala od ideje da do kraja godine sasiječe 4.000 zakona EU

Vlada Velike Britanije je danas odustala od plana da kao bivša članica Evropske unije iz svog pravnog sistema ukloni 4.000 preostalih evropskih zakona do kraja ove godine, što je bio cilj koji su britanski konzervativci zacrtali sebi nakon Bregzita.

Kritičari su taj cilj smatrali plodom plahovitosti i govorili da je nedostižan.

Vlada je saopštila da će umjesto uklanjanja biti sastavljena lista 600 zakona koji će biti povučeni.

Vladin sekretar za poslovna pitanja Kemi Badenoh priznao je u saopštenju da bi uklanjanje svih evropskih zakona do kraja ove godine stvorilo "rizik pravne nesigurnosti".

Poslanica opozicionih laburista Dženi Čepmen ocijenila je da se radi o "ponižavajućem, potpunom zaokretu jedne slabašne i podijeljene vlade".

Hiljade evropskih zakona doslovno je prepisano u britanske pošto je ta država 2020. godine napustila Evropsku uniju u kojoj je provela decenije.

Vlada je donijela poseban zakon koji bi automatski povukao sve te evropske propise na kraju ove godine, osim ako oni ne bi eksplicitno bili zadržani ili zamijenjeni drugim.

Pristalice Bregzita su tvrdile da bi primjena tog zakona smanjila birokratiju i olabavila regulativu nad firmama.

Kritičari su upozoravali da bi revizija ogromnog broja zakona na brzinu dovela do prepravljanja propisa bez prikladnog parlamentarnog nadzora, a i brinuli su da bi Vlada na ovaj način umanjila radnička prava i ekološke standarde u žurbi da se otarasi evropskog načina rješavanja stvari.

Sporni zakon je predstavljen javnosti za vrijeme kratke, vladavine premijerke Liz Tras, a njen nasljednik Riši Sunak je u svom prvom, neuspjelom pokušaju da dođe na premijersku funkciju, tvrdio da će sasjeći sve evropske propise u svojih prvih 100 dana na funkciji, pa je čak snimio promotivni video u kojem u papire sa natpisom "propisi EU" - pretvara u froncle.

Poslije današnje objave, poslovni krugovi i Britanska privredna komora kažu da su uzdahnuli s olakšanjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.