Predsjednik Višeg suda: O dokazima iz SKY aplikacije samo na osnovu pravosnažne presude
Boris Savić, Foto: RTCG

Predsjednik Višeg suda: O dokazima iz SKY aplikacije samo na osnovu pravosnažne presude

Prvi čovjek Višeg suda Boris Savić kazao je da se o prihvatljivosti dokaza pribavljenih SKY aplikacijom može govoriti samo na osnovu pravosnažne presude. Pojašnjava da su se materijali dobijeni na ovaj način do danas cijenili samo do nivoa osnovane sumnje prilikom donošenja odluke određivanju pritvora, i u postupku potvrđivanja optužnice. To je dokaz kao i svaki ostali i tako će se i cijeniti.

“Mi sad imamo jedan predmet koji je pri kraju i očekujemo da ćemo takav stav imati u vrlo kratkom vremenskom periodu. U svakom slučaju Sud će odluku u skladu sa zakonskim propisima, a svakako da ćemo imati u vidu i kakava je situacija u drugim zemljama po istom pitanju”, kazao je Savić za TVCG.

Kazao je da su dokaze osim Europola dobili kroz međunarodnu pravnu pomoć, upravo da bi mogle da se koriste u postupcima.

“Mi ne možemo očekivati šaljući zamolnicu Francuskoj ili bilo kojoj drugoj državi da te procesne radnje obavi po našem zakonu. Oni naš zakon ne poznaju, oni se ponašaju po njihovom zakonu upravo zato sam naveo da je bitno da je upravo Francuska u okviru svog pravosudnog sistema i Ustavnog suda donijela odluku o zakonitosti pribavljenja tih dokaza”, kazao je Savić.

Podsjećamo, nekoliko desetina advokata okupilo se ispred Višeg suda u Podgorici, kako bi zahtijevali da se zauzme konačan stav po pitanju korišćenja transkripata sa Skaj (Sky) aplikacije, dobijenih posredstvom Europola, ali i da ukažu na često odbijanje jemstva.

“Ne možete generalno gledati cifru jer nije isto ako iznos od deset ili 100 hiljada ili milion plati jedan čovjek u odnosu na drugog čovjeka. Različiti su naši materijalni statusi i svakako je različit stepen osiguranja od bjekstva koje se obezbjeđuje tim novcem”, kazao je Savić.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.