Mogući ponovni izbori na Sjeveru Kosova: Poteškoće pri potvrđivanju mandata novoizabranih gradonačelnika
Ilustracija

Mogući ponovni izbori na Sjeveru Kosova: Poteškoće pri potvrđivanju mandata novoizabranih gradonačelnika

Iako su odnijeli pobjedu na izborima, koje su Srbi doduše većinski bojkotovali, preuzimanje funkcija novoizabranih gradonačelnika opština na sjeveru Kosova i dalje nije izvjesno, pokazuje primer opštine Zubin Potok.

S obzirom da po kosovskim zakonima njihovo preuzimanje funkcija moraju da potvrde skupštine opština u kojima su izabrani moguće da u nekim od četiri opštine većine za tako nešto ne bude. Ako do toga ne dođe u roku od mjesec dana od proglašenja pobjednika na izborima, građani će morati ponovo na birališta.

Izbori su 23. aprila održani u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, s tom razlikom što su u Leposaviću i Zvečanu građani, uz gradonačelnike, birali i lokalne odbornike. Sjeverna Mitrovica i Zubin Potok glasali su samo za mjesto prvog čovjeka opštine, s obzirom da u njima postoje skupštine opštine koje i nakon izlaska Srpske liste iz institucija na sjeveru KiM i dalje funkcionišu.

To je najevidentije u opštini Zubin Potok, gdje je predsjedavajući Slaviša Biševac iz opozicione Građanske inicijative “Za Zubin Potok” podnio ostavku na to mjesto, a sve kako bi spriječio da novoizabrani gradonačelnik Izmir Zećiri, iz Demokratske partije Kosova, bude izabran.

Nakon ove ostavke prije zakazivanja sjednice na kojoj bi bio potvrđen mandat Zećirija, mora se izabrati novi predsjedavajući. To može biti zamjenik predsjedavajućeg koji dolazi iz redova „Samoopredeljenja“, suparničke partije Demokratskoj partiji Kosova. Ako i on odbije da sazove tu sjednicu, moraće se izabrati novi predsjedavajući i njegov zamjenik iz redova odbornika. Time se postavljenje novog gradonačelnika dodatno usporava.

Odbornici ove lokalne inicijative, opozicione Srpskoj listi i aktuelnoj lokalnoj vlasti, takođe su spremni da s istim ciljem podnesu ostavke, ako i pored ostavke predsjedavajućeg Biševca dođe do sazivanja sjednice.

Slaviša Biševac je ostavku podnio nakon što je dobio poziv da organizuje siednicu na kojoj bi izbor novog gradonačelnika trebalo da bude potvrđen. Ali siednica će, kako kažu iz ove inicijative, biti održani sa ili bez Biševčevog učešća.

„Želieli smo da stopiramo da novi gradonačelnik preuzme funkciju, tako što smo podnieli ostavku na mjesto predsjedavajućeg, koji treba da sazove tu skupštinu. Na taj način želimo da spriječimo da novi gradonačelnik preuzme funkciju u Zubinom Potoku, gdje je apsolutno većinsko srpsko stanovništvo“, poručili su.

Kako dodaju u saopštenju, ovim potezom žele da “jasno daju do znanja” da će i ubudće iskoristiti sva demokratska sredstva “u borbi za prava lokalnog stanovništva sve dok se ne stvore realni uslovi da se održe legitimni i demokratski izbori na kojim stanovnici naše opštine mogu izraziti svoje političke stavove i izabrati vlast koja će raditi u interesu građana“.

Naznačili su još jednom da smatraju da novi gradonačelnik nije izabran voljom građana Zubinog Potoka, te da je, kako tvrde, samim tim, njegov izbor i nelegitiman. Za ovu incijativu sporne su i izjave novoizabranog gradonečnika Zećirija, po kojima zaključuju da on ne želi kompromis sa Srbima, već da nastavi sa sprovođenjem jednostranih odluka Prištine.

“To govori njegova izjava da će skinuti zastave sa Opštine i sve ostalo“, napominju.

Do ovakve konstalacije u ovoj opštini došlo je nakon pomenutih izbora, koje je i GI “Za Zubin Potok” bojkotovala. Izbori, po svojoj prirodi vanredni, raspisani su nakon što su Srbi sa sjevera Kosova, napustili sve kosovske institucije na tom dijelu Kosova. Gradonačelnici i odbornici Srpske liste podnijeli su ostavke na svoje funkcije u četiri opštine, a isto je učinio i odbornik pomenute inicijative Milija Biševac. On je do napuštanja Skupštine bio jedini opozicioni odbornik u sve četiri lokalne zajednice.

Nakon ostavki odbornika iz srpske zajednice, skupštinska mesta “dopunjena” su kandidatima za odbornike drugih lista. GI “Za Zubin Potok” dobila je tri odbornička mjesta i mjesto predsjedavajućeg. Ta tri odbornika su jedini odbornici srpske nacionalnosti u ovoj, većinski srpskoj, opštini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.