Tojota RAV4 najprodavaniji model, pad prodaje automobila u 2022.
foto: fiatgroupworld.com

Tojota RAV4 najprodavaniji model, pad prodaje automobila u 2022.

Indija je sa rastom prodaje za četvrtinu u odnosu na 2021. ili sa ukupno 4,37 miliona novih vozila na putevima, premašila Japan i time postala treće najveće tržište automobila na svijetu.

Protekle godine u svijetu (na 152 tržišta) je prodato 79,4 miliona novih automobila.

U odnosu na 2021. kada je plasirano 80,7 miliona, bilježi se pad od dva odsto, pišu vrelegume.rs.

Pad tržišta je posljedica manje tražnje za automobilima na najvećim tržištima SAD, Evrope, Kanade i usporavanje prodaje u Kini.

Pad na najvećim tržištima nije uspio da popravi ni rast prodaje u Latinskoj Americi, Indiji, Jugoistočnoj Aziji čije ekonomije u razvoju rastu i za sada zauzimaju 24 odsto tržišta novih automobila.

Još jedan problem je tržište Rusije koje je pod uticajem sankcija zabilježilo pad sa 11. na 21. svjetsko tržište ili u brojkama od minus 60 odsto ili milion manje prodatih vozila, pišu vrelegume.rs.

Indija je sa rastom prodaje za četvrtinu u odnosu na 2021. ili sa ukupno 4,37 miliona novih vozila na putevima, premašila Japan i time postala treće najveće tržište automobila na svijetu. A potencijala tek ima, jer je broj prodatih novih vozila u Indiji svega 3,1 na 1j000 stanovnika.

Latinska Amerika bilježi isto odlične brojke zahvaljujući izuzetnom rastu prodaje u Čileu i Meksiku.

Na 1.000 stanovnika, u Americi je prodato prošle godine 41 novi automobil, u Evropi 21.

Jugoistočna Azija i Pacifik takođe pokazuju uzlet prodaje vozila, sa Australijom i Melezijom koje bilježe dvocifren procentualni rast prodaje.

Kao najveće tržišno iznenađenje stiže Saudijska Arabija koja se popela na 19. mjesto po prodaji novih automobila na svetu u 2022. godini pišu vrelegume.rs.

Osim toga, oni planiraju da sa ulogom od 50 milijardi dolara u ovoj deceniji postanu lideri u tehnološkom razvoju električnih vozila ulažući kapital u akcije najvećih EV proizvođača, postajući vodeći vlasnici Lucid Motors i Aston Martin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.