Vučić i Kurti usvojili deklaraciju o nestalima
Sastanak u Briselu, Foto: AP

Počela nova runda dijaloga

Vučić i Kurti usvojili deklaraciju o nestalima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti počeli su novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou pod pokroviteljsvom Evropske unije, a odmah na početku sastanka usvojena je deklaracija o nestalim osobama.

Kako je ranije objašnjeno u Briselu, tekst deklaracije je već usaglašen i samo čeka na formalno usvajanje na najvišem političkom nivou.

Na Kosovu se još traga za više od 1,6 hiljada osoba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Druga tema susreta odnosi se na proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ovo je prvi sastanak lidera nakon susreta u Ohridu, gdje su se 18. marta usaglasli oko aneksa primjene dogovora o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Na sastanku u Briselu, koji je održan 27. ferbuara, oni su se usaglasli oko teksta dogovora.

Uoči susreta na najvišem političkom nivou, lideri Srbije i Kosova su se oglasili putem društvenih mreža.

Vučić je najavio težak sastanak, obrazlažući da su "svi veliki na Zapadu" protiv Srbije.

"Ipak, na našoj strani su pravo i pravda. Još više i važnije od toga, oni ne razumiju koliko je snažna ljubav prema slobodi i koliko jako i čvrsto možete da je čuvate, uprkos svim pritiscima," naveo je Vučić na Instagramu.

Kurti je objavio sliku sa sastanka sa savjetnicima uoči početka susreta.

"Priprema za pregovore je složena i jednostavna: složena jer je između ostalog uključena velika količina informacija i detalja, ali jednostavna jer su želje Kosova jasne, iskrene i plemenite", napisao je Kurti na Tviteru

Na sastanku, na kojem su i šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, biće riječi o primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su Vučić i Kurti postigli saglasnost 18. marta u Ohridu.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je ranije da se od strana očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima, što će biti prva tačka dnevnog reda, i da će potom uslijediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Strane će imati priliku da razgovaraju i o aktuelnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borel će se obratiti javnosti, navela je EEAS.

Po dolasku u zgradu EEAS, gdje ga je dočekao Borel, Vučić je izjavio da očekuje "težak sastanak" i da su "interesi Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji uvijek i zauvijek iznad svega".

Ranije danas, tokom leta za Brisel, Vučić je u avionu snimio video poruku u kojoj je optužio Kurtija da danima vodi "brutalnu i prljavu" kampanju protiv Srbije, i da je u nju "uključio sve analitičare i političare, od Šaipa Kaberija do Azema Vlasija".

"Prijete Srbiji, podsjećaju na neke stare dane, govore o svojoj borbi za slobodu, zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista, već i protiv NATO agresora. I kao što on (Kurti) reče, prolivena krv se ne vraća. Prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne smije da se zaboravi. Imaću to u vidu večeras", rekao je Vučić.

Šaip Kamberi, poslanik albanske manjine u Skupštini Srbije, ranije danas je izjavio da je politički i strateški cilj Albanaca na jugu Srbije da za sebe izdejstvuju ona prava koja Beograd traži za Srbe na Kosovu.

Uoči večerašnjeg sastanka, Kurti se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Današnja runda dijaloga održava se poslije novog rasta tenzija u odnosima Beograda i Prištine zbog organizovanja vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova 23. aprila, započinjanja procedure prijema Kosova u Savjet Evrope dan kasnije, kao i namjere kosovskih vlasti da otvore za saobraćaj most koji spaja sjeverni i južni dio Mitrovice.

Dvije strane se najviše spore oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na čiju neophodnost su prethodnih dana ukazivali i predstavnici vodećih zapadnih zemalja.

Upravo je ZSO ključ za implementaciju Sporazuma budući da Beograd tvrdi da neće primijeniti ništa od dogovorenog u Ohridu prije nego što Priština započne formiranje Zajednice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.