U septembru predmeti iz privatne kolekcije Fredija Merkjurija
Kruna (Foto: Beta/AP)

U septembru predmeti iz privatne kolekcije Fredija Merkjurija

Oko 1.500 predmeta pjevača benda "Kvin" (Queen) Fredija Merkjurija (Freddie Mercury), među kojima scenski kostimi, rukom pisani tekstovi pjesama, kao i slike velikih umjetnika, biće na aukciji u Londonu u septembru, saopštila je aukcijska kuća Sotbi (Sotheby's).

Neki predmeti će prije aukcije biti izloženi u Njujorku, Los Anđelesu i Hongkongu u junu, zatim u Londonu od 4. avgusta do 5. septembra.

Među predmetima će biti kruna, inspirisana onom koju su nosili britanski kraljevi tokom krunisanja i ogrtač od vještačkog krzna i crvenog somota.

Ta dva predmeta su vrlo poznata jer ih je Merkjuri nosio tokom svoje posljednje turneje sa bendom 1986. godine.

U tom kostimu je pevao "God Save The Queen".

Na aukciji će biti rukom napisan tekst pjesme "We Are The Champions", jedne od najpoznatijih pjesama grupe "Kvin".

Na prodaji će biti i akustična gitara Fredija Merkjurija, koji je preminuo od side 1991. godine, kao i dela Pabla Pikasa (Picasso) i Anrija Matisa (Henri Matisse) koja su mu pripadala.

Aukcijska kuća procjenjuje da će ti predmeti biti prodati za najmanje šest miliona funti (oko 6,7 miliona evra).

Novac je namijenjen fondacijama Fredi Merkjuri i Elton Džon (John) koje se bave borbom protiv side.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.