Testiranje na HIV od ključne važnosti za izlječenje
Emisija "Link" (Foto: RTCG )

Testiranje na HIV od ključne važnosti za izlječenje

Infektološkinja u Kliničkom centru Crne Gore dr Brankica Dupanović i Šefica Savjetovališta za HIV u IJZ dr Aleksandra Marjanović gostujući u emisiji "Link" Radija Crne Gore govorile su o HIV-u i AIDS-u i istakle veliki značaj Savjetovališta u prevenciji ove bolesti koja može biti izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme i počne sa pravom terapijom. Oporavak je moguć, a samim tim i kvalitetan život oboljelih od ove bolesti. Istakle su i značaj otvaranja nove infektivne klinike za HIV i AIDS koja će biti završena za godinu.

U Crnoj Gori postoji oko 400 osoba oboljelih od HIV-a, a sagovornice novinarke Julijane Žugić ocjenjuju da zbog postojanja stigme u društvu, postoji i pretpostavka da jedna petina osoba sa ovom bolešću čak i ne zna da je ima, jer se nikad nijesu testirali.

Marjanović je kazala, da će tri lijeka u jednom vrlo brzo biti dostupna pacijentima. Terapija košta od 400 do 800 eura.

"Oni nijesu efikasniji ali imaju manje neželjenih efekata", kazala je ona. 

Postoji sedam Savjetovališta za HIV u okviru Doma zdravlja.

"Testiranje je veoma bitno u otkrivanju ranog stadijuma ove bolesti, jer je tako mogućnost izlječenja sasvim moguća", saglasne su Marjanović i Dupanović. 

Navode da je značajno naglasiti kako se prenosi HIV. 

Pojašnjavaju da najveći broj infekcija se stiče usljed nezaštićenog seksualnog odnosa kod omladine starosne dobi od 20 do 39 godina, što čini 76 odsto, od toga 88 odsto čine muškarci.

Najčešći mitovi o prenosu ovih infektivnih bolesti su da se bolest prenosi rukovanjem, hranom, druženjem i slično tome. 

"Preventiva, pravovremeno testiranje, terapija, uredan život, su preduslovi za jedan kvalitetan i normalan život, kao i zdravo potomstvo" , zaključuju one. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.