Šćekić: Stvaranje adekvatnog okruženja za osobe sa HIV-om prioritetna obaveza
Foto: MZ

Šćekić: Stvaranje adekvatnog okruženja za osobe sa HIV-om prioritetna obaveza

Raspoloživi podaci govore da je HIV infekcija prisutna u Crnoj Gori, ali da je pod kontrolom. Međutim, infektivni potencijal, te prisutni socijalni faktori koji mogu uticati da se ova infekcija otme kontroli, tjeraju nas na oprez i traže od crnogorskog zdravstva i društva uopšte još veće napore i angažman, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, na otvaranju Nacionalne konferencije o HIV/AIDS-u, koja se naredna tri dana održava u Budvi.

„Ministarstvo zdravlja posvećeno je kontinuiranoj borbi protiv HIV/AIDS-a, po čemu je Crna Gora prepoznata, s obzirom na činjenicu da smo među državama sa najnižom stopom incidencije HIV-om u Evropi", poručio je Šćekić.

On je istakao da je stvaranje adekvatnog okruženja za osobe pogođene HIV infekcijom prioritetna obaveza, koja je uslovljena predanom borbom protiv stigme i diskriminacije.

„Ne smijemo zaboraviti da se univerzalna ljudska prava ne mogu dovoditi u pitanje i da je obaveza svakog od nas da ih štitimo i unapređujemo“, poručio je Šćekić.

On se zahvalio svim relevantnim akterima na nacionalnom nivou, a od donatora posebno je istakao Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kao snažnog partnera Crne Gore u realizaciji aktivnosti, koji, kako je rekao, kroz finansijsku, stručnu i tehničku pomoć značajno doprinosi unapređenju prevencije, tretmana i podrške osobama koje žive sa HIV-om.

“U periodu od 2022. do 2024. godine ova međunarodna organizacija pomoći će naše aktivnosti u ovoj oblasti sa 562.000 eura, a dobili smo i novu alokaciju sredstava za period od 2025. do 2027. godine u iznosu od 931.000 eura. Takođe, država je dobila dodatnu podršku Globalnog fonda za odgovor na pandemiju COVID-19 kroz njihov globalni mehanizam za odgovor na COVID-19. U 2022. godina ta pomoć iznosila je preko 281.000 eura, a u 2023. godini 570.000 eura”, istakao je Šćekić.

Pored ministra Šćekića, na otvaranju konferencije, koja je ove godine posevećena održivosti nacionalnog odgovora na HIV/AIDS, izazovima u planiranju i sprovođenju, kao i na mogućnosti unaprjeđenja aktivnosti i intervencija u okviru tekućeg Nacionalnog HIV/AIDS Programa 2021-2023. godine i novog Nacionalnog Programa za period od 2024-2026. godine, govorili su i direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Igor Galić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić i predsjedavajuća Nacionalnog koordinacionog tijela za HIV/AIDS Biljana Zeković.

Dr Igor Galić je podsjetio na istorijat nacionalnog odgovora na HIV u našoj zemlji koji, kako je rekao, datira još od 1985. godine kada je Crna Gora uvela program za HIV/AIDS kao dio programa bivše Republike Jugoslavije, četiri godine prije nego što je registrovan prvi slučaj HIV infekcije u Crnoj Gori. On je podsjetio i na činjenicu da je u našoj zemlji 2001. godine formirana Nacionalna komisija za AIDS sa ciljem koordinacije ukupnog multisektorskog odgovora na HIV/AIDS.

„Institut za javno zdravlje Crne Gore, od početka epidemije HIV-a, aktivno učestvuje u aktivnostima iz nacionalnog odgovora i predlaže, razvija i sprovodi mjere prevencije i kontrole koje su, na osnovu podataka iz uspostavljenog kompleksnog sistema nadzora nadzora nad HIV-om, u skladu sa trenutnim stanjem i potrebama“, istakao je Galić i dodao da Institut aktivno pomaže sprovođenje tekućeg Granta za HIV/AIDS sufinansiranog od strane Ministarstva zdravlja i Globalnog fonda.

Prema roiječima dr Galića, Institut u saradnji sa nevladinim organizacijama sprovodi redovne aktivnosti epidemiološkog i bio-bihejvioralnog nadzora nad HIV/AIDS-om, promocije besplatnog dobrovoljnog savjetovanja i testiranja na HIV, promocije testiranja na HIV u zajednici i brojne druge aktivnosti i intervencije na ovom polju.Dr Vuk Kadić je istakao da je vrlo zahvalan organizatorima na prepoznavanju uloge Fonda za zdravstveno osiguranje u sistemu i podsjetio učesnike Konferencije na činjenicu da Fond u cjelosti finansira sve potrebe u oblasti HIV-a u smislu dijagnostike, tretmana i liječenja.

Takođe je istakao značaj zdravlja kao najvećeg ljudskog resursa, ali i najvećeg ljudskog prava i pozvao da se više pažnje posveti smanjenju stigme i diskriminacije prema najranjivim, a prevashodno prema osobama koje žive sa HIV-om.

Predsjedica Nacionalnog koordinacionog tijela za HIV/AIDS Biljana Zeković je istakla značaj rada ovog tijela, koje postoji od 2003. godine i podsjetila na rezultate koji su ostvareni.

„U posljednjih šest godina, od kada je Crna Gora ponovo uključena na listu zemalja koje su podobne za finansiranje od ovog značajnog donatora, zahvaljujući radu članova i članica NKT/CCM-a i Sekretarijata, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, Crna Gora je dobila preko 1.1 milion eura za podršku uslugama prevencije i podrške namijenjenih ključnim populacijama u oblasti HIV-a.

Takođe, u periodu od 2020. godine do danas, Crna Gora je za potrebe nacionalnog odgovora na COVID-19 pandemiju dobila donacije od Globalnog fonda vrijedne nešto preko 900.000 eura, što su složićemo se značajna sredstva za naš zdravstveni sistem, istakla je Zeković.

Na kraju je podvukla da svi ovi napori koje ulaže Nacionalno koordinaciono tijelo za HIV/AIDS, ali i ukupan sistem, ne bi bili potpuni bez adekvatne podrške države, pa je i ovom prilikom istakla i pohvalila odgovoran odnos Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Instituta za javno zdravlje prema ukupnom nacionalnom odgovoru na HIV/AIDS i prema građanima kao krajnjim korisnicima ovih usluga.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.