Do kraja 2030. stižu vakcine protiv raka i srčanih bolesti: Napredak zahvaljujući pandemiji

Do kraja 2030. stižu vakcine protiv raka i srčanih bolesti: Napredak zahvaljujući pandemiji

Milioni života bi mogli biti spašeni revolucionarnim setom novih vakcina za niz stanja koja uključuju rak, kardiovaskularne i autoimune bolesti. Ove vakcine bi trebale biti gotove do 2030. godine.

Neki istraživači kažu da je zahvaljujući uspjehu vakcine protiv koronavirusa došlo do 15-godišnjeg napretka u roku od 12 do 18 mjeseci.

Nove vakcine čija istraživanja su vrlo obećavajuća, također su napravljene na mRNA bazi i radit će na način da "uče" ćelije kako da naprave protein koji pokreće imunološki odgovor organizma na bolest.

Vakcina protiv raka zasnovana na mRNA bi upozorila imuni sistem na rak koji već raste u tijelu pacijenta, tako da ga može napasti i uništiti, bez uništavanja zdravih ćelija. Ona bi bila personalizovana na način da bi prvo ljekar uzeo biopsiju tumora i nakon laboratorijskog ispitivanja u vakcinu bi bili upakovani oni antigeni koji su konkretno potrebni.

Dr Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna, rekao je da vjeruje da će ta firma moći ponuditi ove vakcine za "sve vrste bolesti" za samo pet godina. Oni su stvorili vakcinu koja cilja različite tipove tumora.

"Imaćemo tu vakcinu i ona će biti veoma efikasna i spasit će stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo ljudima širom svijeta moći ponuditi personalizirane vakcine protiv više različitih tipova tumora", rekao je Burton, prenosi M portal.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.