Radulović: Raspuštena Skupština nema legitimitet da usvaja zakone
Veselin Radulović

Radulović: Raspuštena Skupština nema legitimitet da usvaja zakone

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbija da proglašava zakone koje Skupština usvaja, što je neprihvatljivo ponašanje, ocijenila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

Sagovornici "Dana" tvrde da raspušteni parlament treba da usvaja samo tehničke akte, te da stoga Đukanovićeva odluka i nije začuđujuća.

Advokat Veselin Radulović je kazao za "Dan" da Skupština nema ovlašćenja da vrši zakonodavnu aktivnost.

"Oni ne bi trebalo sada da donose bilo koje druge zakone, posebno važne zakone, kao što je na primjer Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Skupština je raspuštena i raspisani su izbori, tako da mislim da nema prostora za drugačija tumačenja. Mislim da Skupština treba da se suzdrži od tih aktivnosti, da može da vrši samo neke neophodne poslove, ali generalno ne bi trebalo da donosi zakone. Ni Vlada nema legitimitet od avgusta prošle godine i čine je partije i pojedinci koji su na granici cenzusa", istakao je Radulović.

Dodao je da je zbog toga ovo očekivan Đukanovićev potez.

"On je donio ukaz o raspuštanju Skupštine i zbog toga se i ponaša kao da su ti akti donijeti od strane onih organa koji nemaju ovlašćenja za to. Jako je loše što se sve dešava, jer svako vuče na svoju stranu rukovođen ličnim i partijskim interesima, umjesto državnim. Moje je mišljenje da je glavni propust na strani Skupštine", kazao je Radulović.

Savjetnik predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, povodom proglašavanja usvojenih zakona u Skupštini nakon što joj je prestao mandat, kazao je da su nepobitne pravne činjenice i notorne istine najbolji saveznici legalnom i legitimnom institucionalnom postupanju predsjednika Crne Gore u aktuelnoj ustavnopravnoj situaciji i materiji.

"Podsjećanja radi, 15. marta ove godine, u ponoć, definitivno je potvrđeno da od strane Skupštine predložen mandatar nije imao iskrenu, realnu i konkretnu podršku promjenljive parlamentarne većine da sastavi 44. Vladu – ni prošle, ni ove godine – u bilo kojem trenutku. Time što je za takav najavljivani čin protraćen propisani rok od 90 dana, ustanovljen pseudozakonom kojim je inoviran Zakon o predsjedniku Crne Gore, stvorio se jasan osnov, tj. stekli su se neophodni pravni uslovi i zaokružilo opštepoznato faktičko stanje, da na kraju, saglasno slovu i duhu Ustava, konkretno na osnovu člana 92 stav 3 i norme više snage od zakonske, a sa istom posledicom, šef države donese Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore, što je 16. marta i učinio", navodi Bastijančić.

Tog dana, dodaje, Skupštini Crne Gore je prestao mandat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.