Do Kvonu prijeti godinu zatvora u Crnoj Gori

Do Kvonu prijeti godinu zatvora u Crnoj Gori

Kontroverzni južnokorejski preduzetnik Do Kvon, okrivljen za prevaru "tešku" 40 milijardi dolara, trenutno je u zatvoru Crne Gore i čeka vjerovatno optužnicu za falsifikat dokumenta, a po ocjeni advokata mogao bi provesti makar godinu iza rešetaka prije nego bude donijeta odluka o izručenju.

Portal "Protos" je razgovarao sa advokatom u Crnoj Gori o uslovima u kojima je držan Kvon, i to je svijet daleko od luksuza privatnog aviona u koji je pokušao da se ukrca prije hapšenja.

U 2020. godini, izvještaj o ljudskim pravima od strane američkog Stejt Departmenta ukazuje na uslove prenatrpanosti i agresivnog tretmana osoblja u Crnoj Gori u zatvorima.

Advokat koji je govorio za pomenuti portal, a koji je tražio da ne bude imenovan kaže da se stvari nijesu promijenile. 

"Po hapšenju, zadržani ste se u karantinu deset dana zbog kontrole u vezi sa korona virusom. Sobe su prilično u redu, dijelite je sa samo jednom ili dvije osobe. Ali nakon perioda karantina, pritvorenici se premještaju u opštu ustanovu, zajedno sa drugima koji čekaju suđenje. Ovdje su uslovi daleko gori. Sobe obično imaju osam kvadrata i tu su gužve. U sobi ima oko deset do 11 ljudi, obično nema ni kreveta", ispričao je ovaj advokat. 

Zatvorenicima se daje 30-minutni "hod oko bloka" svaki dan i mogu kupiti osnovne stvari, poput cigareta i kafe.

Dosad, kako se navodi, Južna Koreja i SAD zvanično su zatražili izručenje Kvona. 

Ministar pravde Marko Kovač održao je konferenciju za štampu u srijedu i potvrdio da su postupci izručenja započeli.

Advokat sa kojim je razgovarao "Protos" misli da će proći "barem godinu dana" prije nego što se može sprovesti akt izručenja. Kvonu će se prvo suditi pred crnogorskim sudom zbog optužbi da je falsifikovao dokumenta.

"Suđenje može potrajati oko četiri do pet mjeseci", rekao je advokat. 

Do Kvon je uhapšen na podgoričkom aerodromu 23. marta zbog falsifikovanja putne isprave. On i Jon Hon Čang su prilikom pasoške kontrole na privatnom letu za Dubai upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Tom prilikom kod njih su nađene i oduzete lažne putne isprave Kostarike, Koreje i Belgije. Po nalogu Tužilaštva oduzeta su im tri lap topa i pet mobilnih telefona.

Osnovni sud u Podgorici im je odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.