DPS podnio krivičnu prijavu protiv Ćosovića

DPS podnio krivičnu prijavu protiv Ćosovića

Demokratska partija socijalista podnijela je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Ćosovića, koji je 30. marta 2023. godine na svom Fejsbuk profilu objavio status kojim poziva na ugrožavanje cijelog izbornog procesa, odnosno predstojećeg drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju, 02. aprila, čime bi istovremeno ugrozio ostvarivanja ustavnog prava svakog građanina Crne Gore - pravo da bira i da bude biran, saopštili su iz partije.

Podsjetili su da je Ćosović na svom Facebook profilu napisao komentar „Mislio sam da među DPS funkcionerima ima inteligentnog oblika života, ali nije tako. Pazite sad, uložiš trud, ogromne pare, sve tajkune da organizuješ dijasporu da dođe da glasa. Onda na samo 50 najjačih birališta gdje dolazi dijaspora prekineš glasanje, izbori se na tim mjestima ponove sljedeće nedjelje, dijaspora ne može opet da dođe i saldo DPS-a je minus nekoliko miliona“.
- Jasno je da na ovaj način Ćosović poziva na izvršenje krivičnog djela - sprječavanje održavanja glasanja putem podstrekavanja iz člana 189, a u vezi člana 24 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore - istakli su iz DPS-a.

Članom 189 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore propisano je da ko silom, prijetnjom ili na drugi protivpravan način spriječi ili ometa održavanje glasanja na biračkom mjestu, kazniće se zatvorom do tri godine, a stavom 2 istog člana je propisano da ko ometa glasanje izazivanjem nereda na biračkom mjestu usljed čega glasanje bude prekinuto, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine, navode iz partije.

Istovremeno, kako dodaju, članom 24 istog zakonika propisano da ko drugog sa umišljajem podstrekne da učini krivično djelo, kazniće se kao da ga je sam izvršio.

- Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je Ćosović postupao sa direktnim umišljajem, jer je morao znati da na ovaj način ugrožava izborni proces, te da je ovo djelo zabranjeno, stava smo da postoji osnovana sumnja da je isti učinio krivično djelo - kazali su iz DPS-a.

Pozivamo nadležno državno tužilaštvo da sprovede radnje iz svoje nadležnosti u pravcu utvrđivanja odgovornosti Ćosovića. Istovremeno, upozoravamo sve učesnike izbornog procesa da će svako ko na bilo koji način bude ometao održavanje predstojećih izbora u najkraćem mogućem roku biti procesuiran, poručili su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.