Zemlje regije formirale novi savez, a Srbija je - izopštena! Evo gdje je skovan plan i zašto
Foto: UGC

Zemlje regije formirale novi savez, a Srbija je - izopštena! Evo gdje je skovan plan i zašto

Četiri balkanske države, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija, u Skoplju su osnovale novu političko-ekonomsko-bezbjednosnu platformu "Zapadni Balkan KVAD (QUAD) - 100 posto usklađenosti s politikom EU".

Odmah upada u oči da u novoj asocijaciji zemalja s balkanskog područja nema Srbije.

U Beogradu, ali i Moskvi, inicijativa je odmah proglašena "antisrpskom" i "pritiskom na Srbiju", ali i odgovorom na inicijativu Otvoreni Balkan, koja se često smatra instrumentom "srpskog uticaja i dominacije" u regiji.

Stoga Crna Gora i Kosovo odbijaju da budu dio te platforme, osmišljene u Briselu kao neke evropske "cucle varalice" za zemlje zapadnog Balkana. No, ona je odmah proglašava inicijativom koja Srbiji, odnosno Aleksandru Vučiću omogućava širenje svojih apetita na to područje.

I dok su novu inicijativu pozdravili njegovi osnivači, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, albanska ministrica vanjskih i evropskih poslova Olta Xhaçka, kosovski ministar vanjskih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti te vanjskopolitički savjetnik premijera Crne Gore Đorđe Radulović, srpska redakcija proputinovske režimske TV Russia Today u tome vidi evropsko "podmetanje Srbiji i Rusiji" i pokušaj političke izolacije Beograda.

Provučićevski režimski mediji u Srbiji odmah su napali dogovor četiri države. "Srbija izopštena?! Zemlje regije formirale novi Zapadni Balkan bez Srbije! Plan skovali u Skoplju!", navodi se u prvim reakcijama, a u podtekstu se može zaključiti da neki smatraju kako bi ovo mogao biti i uvod ka "disciplinovanju Srbije", ali i uvođenju sankcija protiv nje.

"Ovo je zajednica za NATO i protiv Rusije", piše pak ruska režimska agencija Sputnjik, navodeći da je osnovana samo zato da se "Kosovu omogući ulazak u NATO i brža evrointegracija".

Podsjetimo da su Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija već članice NATO-a i sve su kandidati za članstvo u EU.

Kako kažu osnivači nove platforme, ona je "osnovana radi pune usklađenosti zemlja grupe KVAD sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u svjetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih prijetnji, energetske krize i ekonomskih posljedica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu", stoji u saopštenju makedonskog ministarstva vanjskih poslova.

Sve četiri zemlje uvele su sankcije Rusiji, dok se Srbija protivi članstvu u NATO-u i odbija da uvede sankcije Rusiji, čime izaziva nezadovoljstvo u Briselu i praktički je obustavljen njen dalji pregovarački proces.

"Nakon agresije Rusije na Ukrajinu usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, ali i šire s pozicijama i vrijednostima demokratskog svijeta, pretvorilo se u jedan od prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU. To je i jasna poruka gdje ove zemlje pripadaju", rekao je Bujar Osmani, prenose makedonski mediji.

Sa sastanka je poručeno kako su se ove četiri zemlje "pokazale kao pouzdani partneri NATO-a i EU kroz usuglašavanje s režimom sankcija EU i SAD-a, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini".

No, srpski Sputnjik već dovodi u pitanje "legitimitet platforme", koju naziva "zadrugom triju balkanskih zemalja i jedne srpske teritorije".

Navodi da se radi o "parasavezu" koji je usmjeren na politički i teritorijalni suverenitet Srbije. U svakom slučaju, nova platforma je veliki udarac za ambicije Vučića, ali očito i poruka ne samo regiona, kojoj je dosta Vučićevih prijetnji i politike "srpskog sveta", nego i Brisela i Vašingtona, koji se oslanjaju na ove zemlje na području Balkana te iskazuju svoju privrženost Europi.

Svakako je i poruka da je Otvoreni Balkan zapravo već umro, ali to još ne zna, te da Srbija, ako želi biti dio Evrope, mora svoju politiku uskladiti s briselskom, a ne sjediti na dvije stolice, odugovlačiti s time, izbjegavati uvođenje sankcija Rusiji i biti zapravo jedini saveznik Putinu u njegovoj ratnoj avanturi, prenosi Pobjeda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.