Miljanić: Sinergija institucija je jako važna u borbi protiv korupcije
Zoran Miljanić

Miljanić: Sinergija institucija je jako važna u borbi protiv korupcije

Međunarodni sporazum o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, koji su potpisali predstavnici Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije 19. marta 2021. u Beogradu, neophodno je što prije ratifikovati u parlamentima, saglasili se se ministar Zoran Miljanić i novoimenovani ambasador Sjeverne Makedonije u Podgorici NJ.E. Zećir Ramčilović, saopšteno je iz Vlade.

Sagovornici su se saglasili da bi ratifikacija sporazuma mogla biti jedna od tema na najavljenoj zajedničkoj sjednici vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

"Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, konstatovano je da bi crnogorska iskustva u vezi evropskih integracija mogla biti od velike koristi za Sjevernu Makedoniju, posebno kada je riječ o antikorupcijskim mjerama.

Ambasador Ramčilović ocijenio je da su od velike važnosti pitanja reforme sudstva zbog efikasnosti te grane vlasti u Sjevernoj Makedoniji i kazao da će inicirati sastanak ministra Miljanića sa zamjenicom predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Slavicom Grkovskom i predstavnicima tamnošnjih institucija zaduženih za antikorupciju", navodi se u saopštenju. 

Kako dodaju, Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori već je dao mjerljive rezultate, a napredak na tom polju konstatovan je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije.

"U sastavu Savjeta su predstavnici ministarstava i ostalih institucija zaduženih za antikorupciju, kao i predstavnici istaknutih NVO. Za obračun sa korupcijom potrebna je sinergija institucija kako ne bi bilo opstrukcije, a svi članovi Savjeta učestvovaće u izradi Nacinalne strategije za borbu protiv korupcije, što će biti osnova za dalje donošenje antikorupcijskih mjera. To je prvi dokument takve vrste u Crnoj Gori, a naš cilj je da ga završimo do kraja 2023. godine, kazao je Miljanić.

Ambasador Ramčilović kazao je da očekuje da će razmjena iskustava koristiti Sjevernoj Makedoniji s obzirom na to da je Crna Gora otvorila poglavlja 23 i 24, odnosno na važnost konkretnih mjera i rezultata na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u cilju napretka pregovaračkog procesa sa EU", zaključuju u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.