Željezara EPCG Solar do kraja godine postavlja tri elektrane

Željezara EPCG Solar do kraja godine postavlja tri elektrane

Postavljanje prve solarne elektrane, jačine 1,7 megavata očekuje se u najskorijem roku, možda već i za desetak dana, dok bi do kraja godine u krugu nekadašnje željezare trebalo da ih bude tri, istakao je za "Dan" izvršni direktor Željezara EPCG Solar Đorđije Manojlović.

I dalje je u toku čišćenje i sređivanje pogona, ali sve ide u dobrom smjeru i očekujemo da taj dio posla bude završen uskoro. Početak postavljanja konstrukcija bi takođe trebalo da bude završen uskoro, i prvi pogon bi trebalo da bude pušten u rad. Za prvu od 1,7 megavata projekat je gotov i kreće se sa njenim postavljanjem brzo. Projekat solarne elektrane na zemlji bi trebalo da bude gotov ubrzo, za desetak dana, i ona će biti jačine 5 megavata. Treća, koja će biti jačine do 10 megavata, trebalo bi da bude postavljena do kraja godine, ako sve bude teklo prema predviđenim planovima – naveo je Manojlović.

On je kazao i da bi elektrana na krovu pogona Vučionice takođe trebalo da bude u doglednom periodu montirana i puštena u rad, ali da se još uvijek čeka revizija projekta.

Trenutno je angažovano oko 200 radnika na poslovima čišćenja, ali u toku je i konkurs za prijem dodatnih 30 radnika, tako da očekujemo da uskoro bude zvanično zaposleno njih 230 u startu. Po potrebama ćemo primati nove radnike, tako da sve ide svojim tokom – poručio je Manojlović.

Preuzimanju prethodili devetomjesečni protesti

Protesti radnika Željezare obilježili su prethodnu godinu, a bili su povod da EPCG od turskog vlasnika otkupi fabriku. Radnici su proteste započeli 2. juna, nakon što im je saopšteno da Toščelik obustavlja prozivodnju, te da će radnici od septembra biti na birou rada. Pregovori su vođeni između Vlade, Toščelika i prvog interesenta Miodraga Dake Davidovića, ali su oni krajem avgusta propali, da bi se tek potom u pregovore uključila Elektroprivreda koja je kasnije i preuzela fabriku.

I predstavnik radnika Ivan Vujović ističe da proces čišćenja fabrike ide prema zacrtanom planu, te da se očekuje da će radnici ući u pogone već narednog mjeseca.

 Trenutno je oko 200 zaposlenih na ugovoru o djelu. Trenutno čistimo pogone i pripremamo ih za buduću proizvodnju. Takođe čistimo krug fabrike od zaraslog drveća i svega ostalog. Nadamo se da će već sledećeg mjeseca početi i prvi pogoni sa proizvodnjom – kazao je Vujović.

On je istakao i da su radnici mnogo zadovoljniji kada su u pitanju uslovi rada, nego što su bili u prethodnom periodu.

Radnici su zadovoljni, ogromna je razlika sada u odnosu na ranije. Naravno posle devet mjeseci protesta i štrajkova sami povratak na posao je vratio i zadovoljstvo kod ljudi. Pa nadamo se posle oglasa da će i ugovori o radu biti riješeni na način koji radnici očekuju – zaključio je Vujović.

Elektroprivreda (EPCG) polovinom februara uplatila je drugu ratu i zvanično preuzela kompleks Željezare od tadašnjeg vlasnika, turskog Toščelika. Čitav posao koštao je 20 miliona eura, koji je plaćen u dvije rate, a po preuzimanju predviđeno je da se fabrika više ne bavi proizvodnjom čelika, već da se preorijentiše na proizvodnju električne energije od sunca, kao i proizvodnju solarnih panela.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.