Kralj Čarls u posjeti Berlinu, opsadno stanje i 1.100 policajaca na ulicama
Kralj Čarls i Kraljica Kamila u posjeti Berlinu

Kralj Čarls u posjeti Berlinu, opsadno stanje i 1.100 policajaca na ulicama

Posjeta britanskog kralja Čarlsa III i njegova supruga Kamila prate opsežne mjere bezbjednosti u Njemačkoj, a zbog velikog broja termina i lokacija koje će posjetiti tokom trodnevnog boravka, policija u Berlinu i Brandenburgu je u pripravnosti, prenose njemački mediji.

„Kralj je šef države, a kraljevski par je veoma poznat, što za nas znači visok nivo bezbjednosti“, rekao je šef berlinske policije Tomas Drehsler. Tako će sjutra, drugog dana posjete, kada program ima najviše termina, u obezbjeđenju učestvovati 1.100 berlinskih policajaca.

Pomoć berlinskoj policiji stigla je i iz drugih saveznih država, uključujući dvadeset specijalno obučenih pasa tragača.

„Postoji mnogo lokacija i vozila na kojima treba provjeriti eksploziv, a mi nemamo dovoljno berlinskih pasa za to“, rekao je Drehsler.

Berlinci, koji su navikli na stalne policijske konvoje sa blindiranim limuzinama, danas su se suočili sa novim ograničenjem, jer je njemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer dočekao svog krunisanog gosta tik ispred simbola Berlina, Brandenburške kapije i stanice metroa.

Ali ovu relativno novu stanicu koriste isključivo turisti i zaposleni u okolnim ambasadama. Nivo bezbjednosti u ovom dijelu grada je i dalje veoma visok u svakodnevnom životu zbog obližnjih vladinih zgrada i predstavništava Velike Britanije, Francuske i SAD.

Odabrani građani kojima je dozvoljen ulazak na Pariski trg, kako se zove trg na istočnoj strani Brandenburške kapije, ne smiju da unose nikakve opasne predmete, uključujući flaše.

Neobičan prijem Karla III u prostoru pored njemačkog obilježja je želja njemačkog predsjednika, čija se rezidencija, zamak Belvju, nalazi nekoliko stotina metara zapadnije. Ali Štajnmajer smatra da je dvorište zamka premalo da okupi veliki broj građana. Drehsler je rekao da je jedan od izazova ove posjete veliki broj institucija uključenih u bezbjednosni dio protokola.

„Tu su predsjednička kancelarija, Bundestag, kancelarija kancelarke, policija, službe bezbjednosti obližnjih ambasada Velike Britanije, SAD i Francuske i na kraju hotel Adlon, gdje će odsjeti kralj i njegova supruga“, dodaje predstavnik policije.

Posao ne olakšava ni želja kraljevskog para za što više kontakata sa građanima. Ovo uključuje posjetu prihvatnom centru za ukrajinske izbjeglice na bivšem aerodromu Tegel.

U petak berlinski policajci mogu malo da odahnu. Tada je kralj Karlo III prati njemačkog predsjednika do sjevernog grada Hamburga vozom. Policijski zvaničnici, međutim, priznaju da posjeta novog britanskog kralja nije toliko zahtjevna kao posjeta američkog predsjednika ili nedavna posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Članovi britanske kraljevske porodice popularni su u Njemačkoj. Smrt kraljice Elizabete II prošle godine je izazvao izlive simpatija njemačkih lidera i izraze javne žalosti. Predsjednik Štajnmajer i njegova supruga Elke Budenbender pratiće Čarlsa i Kamilu kroz njihov rezidencijalni program u Berlinu i Hamburgu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.