Potpisan Ugovor o izgradnji bulevara Aerodrom Tivat - Jaz, intenzivniji radovi nakon ljeta

Potpisan Ugovor o izgradnji bulevara Aerodrom Tivat - Jaz, intenzivniji radovi nakon ljeta

Danas je u vili Gorica potpisan Ugovor za izgradnju bulevara na dionici magistralnog puta M-1 Aerodrom Tivat - Jaz od strane Radomira Vuksanovića, direktora Uprave za saobraćaj, Borislava Ivankovića, izvršnog direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Lu Jao, zastupnika konzorcijuma Šandong, saopšteno je iz Vlade.

Radi se, kako navode, o rekonstrukciji najfrekventnije dionice u državi, koja podrazumijeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa, sa po dvije saobraćajne trake, trotoarima u cijeloj dužini puta i kružnim tokovima, kao i novi cjevovod Regionalnog vodovoda koji će poboljšati napajanje vodom opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi.

Projekat rekonstrukcije predviđa izgradnju i rekonstrukciju pet mostova. Projektom će biti ugrađeni novi sistemi pasivne bezbjednosti saobraćaja kao i nova saobraćajna signalizacija. Projekat predviđa i izgradnju javne rasvjete na čitavoj dužini saobraćajnice od 16km.

„Ovo je jedan od najfrekventnijih i najopterećenijih putnih pravaca u Crnoj Gori. Podatak da tokom ljetnje turističke sezone imamo dnevni saobraćaj preko 30000 vozila dovoljno govori kolika je potreba da se ovaj projekat što prije realizuje”, naglašeno je tokom svečanog potpisivanja.

Projekat se, dodaju, finansira od kreditnih sredstava Evropske investicione banke u iznosu od 14 milona eura bez PDV.

"Kao najpovoljnija odabrana je ponuda kineskog konzorcijuma Shandong sa vrjednošću od 53 miliona bez PDV. Projekat će biti realizovan po FIDIC ugovornim pravilima, uz praćenje radova od strane stručnog nadzora koji je izabran takođe na međunarodnom tenderu. Planirano je da se rekonstrukcija pomenutog putnog pravda završi dvije godine od početka radova.

Premijer dr Dritan Abazović poručio je da će intenzivniji radovi na bulevaru početi nakon ljeta, a naveo je i da je ambicija Vlade da gradi nastavak postojećeg auto-puta kao i jadransko - jonski auto-put.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su još i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović, kineski ambasador u Crnoj Gori Fan Kun, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić, državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović, Remon Zakarija i Rade Ralević, predstavnici Evropske investicione banke u Crnoj Gori, potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, kao i brojni predstavnici kineskog konzorcijuma Shandong", zaključuju u saopštenju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.