Ruska vojska počela vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga
Foto: Beta/AP

Ruska vojska počela vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga

Ruska vojska je danas počela vježbe svojih strateških raketnih snaga i razmjestila mobilne raketne bacače u Sibiru da bi pokazala velike nuklearne sposobnosti.

U okviru vježbi mobilni raketni bacači "Jars" manevrisaće u tri regiona Sibira uz korišćenje mjera za skrivanje položaja od stranih obavještajnih službi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Jars" je interkontinentalna balistička raketa s dometom od oko 11.000 kilometara, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, i ona čini okosnicu ruskih strateških raketnih snaga.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo snimak velikih kamiona - vučnih vozova koji nose rakete dok izlaze iz baze. U manevre u istočnom Sibiru uključeno je oko 300 vozila i 3.000 vojnika, navodi Ministarstvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je najavio razmještanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji koja je susjed i saveznik Rusije.

Taktičko nuklearno oružje je namijenjeno za upotrebu na bojnom polju i ima relativno kratak domet, mnogo manji u poređenju sa strateškim projektilima dugog dometa, opremljenim nuklearnim bojevim glavama koje su sposobne da unište čitave gradove.

Putinova odluka da postavi taktičko oružje u Bjelorusiji uslijedila je poslije njegovih višestrukih upozorenja da je Moskva spremna da za odbijanje napada na rusku teritoriju upotrijebi "sva raspoloživa sredstva", što se odnosi na njen nuklearni arsenal.

Otkako su ruske snage napale Ukrajinu, zvaničnici Rusije su više puta upozorili da je stalna podrška Zapada Ukrajini povećala opasnost od nuklearnog sukoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.