EPCG: HE Piva spremno ulazi u četrdesetosmu godinu rada

EPCG: HE Piva spremno ulazi u četrdesetosmu godinu rada

HE „Piva“ je siguran snabdjevač energijom i nakon četrdesetsedam godina intenzivne eksploatacije. U prva tri mjeseca 2023. godine ova velika hidroelektrana akumulacionog tipa ostvarila je gotovo 40 odsto ukupno projektovane proizvodnje za ovu godinu, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

HE „Piva“ u svojoj skoro poluvjekovnoj istoriji predstavljala je čvrst oslonac u energetskom, finansijskom i svakom drugom smislu, za našu kompaniju i elektroenergetski sistem Crne Gore, ali i za opštinu Plužine i Crnu Goru u cjelini, dodaju u saopštenju.

HE pokazuje da smo nekada imali kalibar da gradimo grandiozne objekte, što obavezuje našu i buduće generacije da se uloži trud kako bi se energetski sistem osavremenjavao, kazao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

„Naša je želja da gradimo hidroelektrane „Komarnicu“ i „Kruševo“, što bi nas učinilo veoma moćnim energetskim sistemom i u regionalnom i evropskim okvirima. Naše kočnice u privredi generalno jesu komplikovane regulative, nesređeni javni registri i manjak stručnog kadra. Potrebno je uvezivanje svih društvenih činilaca, jer se samo tako mogu realizovati projekti od opšteg interesa“.  Đukanović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekta SOLARI, zahvaljujući kojem smo nakon četdeset godina dobili prve kilovat sate električne energije iz novog izvora."

HE „Piva“, i kad se suočava sa objektivnim okolnostima koje ne dozvoljavaju da radi punim kapacitetom, uspijeva da opravda očekivanja. To najprije zahvaljujući izuzetnom kolektivu i zaposlenima čija posvećenost, odgovornost i doprinos i u HE „Piva“, kao i u ostalim djelovima EPCG, garantuju da će se u djelo sprovesti sve ideje i planovi sa osnovnim ciljem prevazilaženja energetskog deficita i stvaranja uslova za intezivniji razvoj, dodao je Đukanović.

- Svaki kilovat sat treba cijeniti, jer je zlata  vrijedan i najavio da se sa velikim ambicijama razmišlja o revitalizaciji i modernizaciji ovog, ali i svih ostalih energetskih objekata u sastavu EPCG. Nesporan je značaj ovog energetskog objekta za Plužine, a EPCG će nastoji da se adekvatno i oduži za korišćenje resursa -  kazao je izvršni direktor Nikola Rovčanin.

„Namjerili smo takođe da gradimo i nove izvore zelene energije. Cilj nam je da smanjimo energetski deficit i obezbijedimo energiju prijeko potrebnu za intenzivan i stabilan razvoj našeg privrednog sistema i društva u cjelini. Siguran sam da ćemo dobro promišljenim potezima, uz optimalno raspolaganje postojećim resursima u tome i uspjeti i da ćemo u narednim godinama obezbijediti nove megavat sate iz obnovljivih izvora energije zahvaljujući pametnoj valorizaciji ogromnih solarnih, vjetro i hidro potencijala."

Direktor HE Piva, Nikola Daković, podsjetio je na istorijat hidroelektrane odajući zahvalnost svima koji su učestvovali u njenoj gradnji, ali i onima koji su radili i danas rade u njoj. „Hidro akumulacija HE „Piva“ na početku 2023. godine raspolagala je potencijalom za proizvodnju 236.127 GWh električne energije, što je na nivou 87,45 odsto energetske vrijednosti maksimalne zapremine.  Od početka godine, zaključno sa 27. martom, uspjeli smo da proizvedemo 288.603,75 MWh električne energije, što je 38,5 odsto ukupno projektovane godišnje proizvodnje“, naveo je Daković. 

Delegacija EPCG u sastavu Milutin Đukanović, Nikola Rovčanin i Nikola Daković položili su vijenac na spomenik i minutom ćutanja odali poštu radnicima koji su poginuli tokom izgradnje HE “Piva”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.