Zelenski i šef atomske agencije UN razgovarali u Zaporožju

Zelenski i šef atomske agencije UN razgovarali u Zaporožju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem o situaciji u nuklearnoj elektrani u Zaporožju. Grosi je rekao da je zabrinut situacijom u elektrani, koja je od početka ruske invazije više puta ostajala bez struje i morala da se napaja iz dizel generatora za hitne slučajeve, i da ona "ne postaje ništa bolja".

On je istakao da je situacija u fabrici i dalje napeta zbog militarizacije područja oko nje i stalnih nestanka struje u elektrani koju drže ruske snage.

Zelenski i Grosi sastali su se u gradu Zaporožje, koji se nalazi na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, oko 50 kilometara sjeveroistočno od istoimene nuklearne elektrane.

Grosi planira da posjeti elektranu, najveću u Evropi, ove nedjelje a IAEA ima stalno osoblje stacionirano u njoj, koja nadgleda rad.

To je druga posjeta Grosija elektrani od početka ruske invazije na Ukrajinu. On je ranije predložio uspostavljanje bezbjednosne zone oko lokacije.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.