Borelj: Biće poraženi oni koji vode nepravedne ratove

Borelj: Biće poraženi oni koji vode nepravedne ratove

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel izjavio je da EU ne prihvata da "moć određuje šta je ispravno" i da će oni koji vode nepravedne ratove biti poraženi.

Šef evropske diplomatije je u svom blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove napisao da je prošlu godinu obilježio povratak rata visokog intenziteta na evropski kontinent, invazijom na Ukrajinu koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

 Otkako je 24. februara 2022. Rusija napala Ukrajinu, odgovor EU je bio impresivan. Djelovali smo odlučno i jedinstveno da pomognemo Ukrajini da se odbrani i da Rusiji nametnemo visoku cijenu, napisao je Borel

On je objasnio da je flagrantno kršenje osnovnih principa Povelje UN, međunarodnog prava i Helsinške povelje od članice Savjeta bezbjednosti UN zahtevalo je istinski snažnu reakciju.

 Hrabrost i odlučnost Ukrajinaca nastavlja da impresionira svet i mi ćemo nastaviti da im pružamo podršku u borbi protiv razaranja i napada ruskih snaga, navodi šef diplomatije.

On je u blogu u kome je promovisao svoju novu knjigu pod nazivom „Godina u kojoj se rat vratio u Evropu“ posvećenoj spoljnoj politici EU u 2022. godini nabrojao mjere koje je blok preuzeo od početka rata.

 EU je usvojila 10 paketa sankcija protiv Rusije, mobilisali smo više od 50 milijardi eura za podršku Ukrajini, prvi put smo zajednički finansirali isporuku vojne opreme nekoj zemlji u ratu, i ponudili smo da obučimo 30.000 ukrajinskih vojnika, piše Borel.

On je spomenuo i EU napore da se gotovo u potpunosti oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva i podršku Crnomorskoj inicijativi za žito, kojima je djelovano na ograničavanje negativnih efekata ruske agresije na globalne cijene hrane i na dostupnost hrane.

 Prošle godine sam rekao da je Vladimir Putin iznedrio geopolitičku Evropu koju su mnogi dugo zagovarali. Ipak, pred nama je još dug put u mnogim oblastima da bismo postali istinski globalni akter, piše Borel.

On je dodao i da rat u Ukrajini nije jedina kriza koja pogađa svijet i da velike prijetnje predstavlja ;situacija na Zapadnom Balkanu koja ostaje složena, terorizam i nestabilnost se šire u Sahelu, rat u Etiopiji, situacija u Somaliji i tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

 Važno je imati na umu da, iako smo direktno ugroženi agresijom protiv Ukrajine, mnogi naši partneri sa „Globalnog juga“, kako ga neki nazivaju, često su više zabrinuti za ove druge krize. Geopolitičke promjene sve više stvaraju haotičnu multipolarnost sa deficitom multilateralizma, u vrijeme kada nam je multilateralna akcija najpotrebnija, piše u blogu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.