Grenland zadržava ljetnje računanje vremena
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Grenland zadržava ljetnje računanje vremena

Stanovnici Grenlanda ovog vikenda posljednji put su pomjerili satove za jedan sat unaprijed jer će ljetnje računanje vremena zadržati tokom cijele godine.

Parlament Grenlanda, Inatsisartut, izglasao je to 24. novembra prošle godine.

Za razliku od većeg dijela Evrope, na Grenlandu neće pomjerati sat kada bude vrijeme za zimsko računanje vremena.

Tamošnji zvaničnici navode da će stanovnici Grenlanda tako imati sat vremena više dnevnog svjetla popodne.

"Promjena vremenske zone označava uzbudljiv novi početak, jednaku vezu sa Sjevernom Amerikom i Evropom i priliku da se uspori u svijetu koji se brzo razvija", navodi se u saopštenju tamošnje vladine Kancelarije za turizam.

Geografski, rijetko naseljen Grenland pripada sjevernoameričkom kontinentu, ali geopolitički Evropi.

Grenland je samoupravna autonomna teritorija pod suverenitetom Danskog kraljevstva, a njegov najjužniji dio je više od 3.200 kilometara udaljen od Kopenhagena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.