Jakupi: Pravo građana da slobodno biraju, prošla vremena ucjena i pritisaka

Jakupi: Pravo građana da slobodno biraju, prošla vremena ucjena i pritisaka

Pravo je svakog građanina da slobodno bira i prošla su vremena pritisaka i ucjena, rekao je za Portal RTCG Arben Jakupi, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom u Vladi Crne Gore.

Komentarišući predstojeći drugi krug predsjedničkih izbora i najave da se sprema masovan dolazak garađana koji su privremeno van granica, Jakupi je rekao da u Upravi zasad nemaju informaciju da će se dogoditi masovniji dolazak.

"Brojka se kreće između dvije i četiri hiljade naših građana koji su privremeno van granica Crne Gore. Treba imati na umu da nije vrijeme praznika i da je jedini realni dolazak i odlazak dijaspore za vikend te to u mnogome otežava dolazak. Naša dijaspora je jako brojna mnoge od njih ne interesuje politički život, tako da će doći manji broj", naglasio je Jakupi.

On je rekao i da od onih koji dolaze mnogi neće glasati samo za jednog kandidata, već se mnogi javljaju da će doći i podržati drugog kandidata. 

Jakupi kaže da nije u pitanju nezakonita praksa, jer svaki državljanin Crne Gore koji se nalazi u biračkom spisku i posjeduje pasoš Crne Gore može nesmetano ostvariti glasačko pravo.

"Svakom pojedincu se može desiti da u određenom periodu napusti granice Crne Gore, te to što se u momentu održavanja izbora nalazi van države ne znači da krše bilo koji propis Crne Gore. Da je sreće mnogi od njih bi svoje pravo ostvarivali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, kao što je praksa u većine razvijenih zemalja", pojašnjava on. 

On kaže da je zasad potvrđeno osam čarter letova u vezi sa periodom održavanja izbora. 

"Pa sve i da su popunjeni do posljednjeg mjesta, riječ je o 1.600 građana Crne Gore. U ovom momentu dijaspora ne osjeća nikakvu ugroženost vitalnih interesa države već razumiju demokratiju i političke procese te se neće značajnije odazivati. A kada god je nacionalni interes u pitanju prvi će biti na braniku države kao što su to pokazali nebrojeno puta do sada", tvrdi Jakupi. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.