Francuska vlada zabranila državnim službenicima da preuzimaju platforme društvenih mreža na službenim telefonima

Francuska vlada zabranila državnim službenicima da preuzimaju platforme društvenih mreža na službenim telefonima

Francuska vlada saopštila je danas da je svim državnim službenicima zabranila da na službenim telefonima preuzimaju sve vrste platformi društvenih medija, aplikacija za igre i video-striming zbog sajber bezbjednosti i zabrinutosti za privatnost.

Zabrana stupa na snagu odmah, a ne odnosi se samo na platformu u kineskom vlasništvu TikTok, već i na Netfliks i Kendikraš, prenosi Politiko.

Ovaj potez Francuske uslijedio je nakon zabrana evropskih institucija i drugih zemalja EU, poput Holandije, ali za razliku od Brisela i Haga, francuska vlada nije zabranila samo kineske, već i aplikacije i platforme iz Evrope i Sjedinjenih Država.

„Ove rekreativne aplikacije nisu dizajnirane tako da garantuju nivo sajber-bezbjednosti koji bi omogućio da se koriste na digitalnim alatima administracije“, rekao je ministar za digitalne tehnologije Žan Noel Baro.

Početkom marta portparol vlade Olivije Veran saopštio je da ministri i predsjednik države Emanuel Makron više ne mogu da preuzimaju aplikacije društvenih medija kao što su Instagram i TikTok na svojim službenim telefonima, a sada se to odnosi na sve državne službenike.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.