Bajden: Kina nije slala oružje Rusiji, ali ne znači da neće

Bajden: Kina nije slala oružje Rusiji, ali ne znači da neće

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je juče da Kina za sada nije slala oružje Rusiji, reagujući na strahovanja zapadnih zemalja s tim u vezi.

- Sada je već tri mjeseca kako slušam da će Kina isporučiti znatnu količinu oružja Rusiji... To ne znači da oni to neće uraditi, ali još nijesu to uradili- rekao je Bajden u Otavi.
On je rekao da ne prihvata ni Kinu ni Rusiju olako, dodajući da su informacije o njihovom približavanju "vjerovatno bile preuveličane".

S druge strane, Bajden je naglasio kako su veze između Zapadnjaka ojačale.

- Ako se nešto dogodilo, to je da se Zapad znatno zbio- rekao je on govoreći o "ujedinjenoj koaliciji".

Tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Moskvi ove nedjelje, Rusi i Kinezi su najavili svoj "specijalni odnos" na ulasku u "novu eru".

Kineski predsjednik je obećao Rusiji moralnu i komercijalnu pomoć, ali nije obećao oružje ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, što bi moglo da dovede do sankcija njegovoj zemlji.

Takođe nije bilo dugoročnog angažmana o kupovini ruskog gasa čiji se izvoz u Evropu prekinuo i ostavio veliku rupu u ruskim finansijama, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.