DPS podnio krivičnu prijavu protiv Adžića

DPS podnio krivičnu prijavu protiv Adžića

Demokratska partija socijalista podnijela je danas krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića zbog podrivanja izbornog procesa.

Iz vrha stranke je CdM-u saopšteno da je prijava protiv Adžića podnijeta zbog nepostupanja u skladu sa Zakonom o biračkom spisku i zbog podrivanja izbornih prava i ukupnog izbornog procesa.

Podsjećamo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je akt o raspuštanju Skupštine i na osnovu toga donio odluku o raspisivanju vanrednih parlametarnih izbora za 11. jun. U skladu sa tim, nadležni organi su bili u obavezi da preduzmu pravne radnje koje su propisane zakonom.

MUP je, navode u DPS-u, trebalo da postupi u skladu sa Zakonom o biračkom spisku – da u roku od tri dana, od dana raspisivanja izbora, preko sredstava informisanja i na svom sajtu oglasi i izloži birački spisak na uvid biračima i obavijesti birače o vremenu i načinu uvida i mogućnosti da zatraže promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Takođe, ističu, MUP je bio dužan da u roku od 48 sati javno objavi u svim dnevnim listovima i na internet stranici svojoj, numerički, tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni izbori. S tim da prikaz mora sadržati podatke o biračima koji su stekli biračko pravo kao i podatke o biračima koja su izgubila biračko pravo.

“Do danas MUP nije postupio u skladu sa onim što je propisano zakonom. Jasno je da se radi o zloupotrebi službenog položaja, koja povlači krivičnu odgovornost. Jasno je da se podriva izborni proces i udara na pravo pojedinca”, kazao je juče poslanik DPS-a Danijel Živković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.