Četiri prva slovačka lovca MiG-29 isporučena Ukrajini

Četiri prva slovačka lovca MiG-29 isporučena Ukrajini

Četiri prva slovačka lovca MiG-29 isporučena su Ukrajini, rekla je danas portparolka slovačkog ministarstva odbrane.

"Četiri borbena aviona MiG-29 predata su ukrajinskim oružanim snagama", rekla je u saopštenju Martina Kakašikova dodajući da će još devet obećanih letjelica biti predato "narednih nedjelja".

Prema saopštenju avione su prebacili ukrajinski piloti uz pomoć pripadnika slovačkih vazduhoplovnih snaga.

Od ukupno 13 slovačkih aviona koliko će biti poslati Ukrajini, tri će se koristiti za rezervne djelove.

Slovačka je ranije saopštila da će Kijevu takođe isporučiti dio protivvazdušnog sistema Kub.

Slovačka je poslije Poljske druga zemlja članica NATO koja je obećala isporuku aviona Ukrajini koja je pod napadom Rusije od februara 2022.

Slovačka je juče saopštila da je od SAD dobila ponudu za nabavku oružja u vrijednosti od više od milijardu dolara, po smanjenim cijenama, kao kompenzaciju za svoje letjelice Mig-29 sovjetske proizvodnje obećane Ukrajini.

Američka ponuda uključuje 12 novih helikoptera tipa Bel AH-1Z Vajper, sa pomoćnim djelovima i obukom pilota i tehničara kao i više od 500 raketa AGM-114 Helfajer.

Izvor: Beta

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.