Preminuo Mirko Jakovljević, univerzitetski profesor, publicista i novinar

Preminuo Mirko Jakovljević, univerzitetski profesor, publicista i novinar

Univerzitetski profesor, publicista i novinar Mirko Jakovljević preminuo je danas u 59. godini.

“Odšetao je danas sa ovoga svijeta naš vrli kolega i prijatelj i više od toga doc. dr Mirko Jakovljević, univerzitetski profesor, naučni radnik, dugogodišnji novinar i osnivač više medija u Srbiji i Crnoj Gori”, saopšteno je iz časopisa Komuna.

Rođen je 1965. god. u Žagubici, u Srbiji. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, gdje je magistrirao i doktorirao, a posljednje dvije decenije svoj radni i životni vijek vezao je za Crnu Goru, Kolašin i Mojkovac. Posljednjih godina posvetio se posebno univerziteskom radu i profesuri na Visokoj školi za komunikacije u Beogradu, kao rukovodilac studijskog programa u Bijelom Polju.

Svojim djelom i životom borio se za dostojanstvo Crne Gore, njenu nezavisnost i međunarodni ugled. Živio je uspravno. Tako je i umro, ostavljajući za sobom impozantno djelo.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1993.godine.Bio je svojevremeno jedan od urednika Javnog servisa RTS i Pink M, kao i osnivač i urednik TV K9 u Kragujevcu, osnivač i glavni urednik Kolašinskih novosti, novina Sjevera, urednik Planinarskih novina i časopisa Trag.

Napisao je više knjiga, romansiranih biografija: „Nevidljive terazije, Slobodana Stojanovića Kepe“ i grupe „Smak“, „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“, „Ritam slobode Dragoljuba Đuričića“ „Od Orfeja do danas- Kango rock prorok“, roman „Fleš“, knjigu „Reminiscencija“ roman „Javka smrti“ u izdanju Podgoričke Pobjede, sa prim.dr Vladimirom Čarapićem koautor je knjige:„Savremena sportska traumatologija, mediji, sport , medicina“, a pri kraju prošle godine u izdanju časopisa Komun@ pripremio je u koautorstvu sa mr Željkom Rutovićem knjigu o Janku Nikolovskom pod nazivom“ Po-etika života“.

Jakovljević je objavio na desetine književnih prikaza za časopis Komun@ Kulturu, dodatak Pobjede, u „Novoj Slobodi“, više naučnih radova u oblasti medija i televizijskog novinarstva, i književnih prikaza u međunarodnom časopisu „Medijski dijalozi“ i časopisu za društvena istraživanja „Tokovi“,“ Odzivi“ i „More“.
Autor više dokumentarnih filmova, od kojih posebnu pažnu zaslužuje „Istorijat loakalne štampe Crne Gore-kulturološke konsekvence“, „Putevi koji pišu Boža Bulatovića“, „Mirisom cvijeća protiv opijata“…

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima „Druge godišnje nagrade“ Udruženja novinara Crne Gore za 2013. god, nagrade Društva novinara za doprinos razvoju crnogorskog novinarstva 2019 i destogodišnjice izlaženja Kolašinskih novosti 2020, nagrade za serijal priloga o integraciji Roma u Crnoj Gori Ministarstva kulture Crne Gore, Povelje za afirmaciju dokumentarnog filma Mojkovačke filmske jeseni 2017. i drugih nagrada u oblasti televizijskog stvaralaštva.
Živio je i radio u Kolašinu.

Pamtićemo ga kao vrsnog profesionalca, publicistu, novinara i urednika, ali prije svega kao velikog, dobrog i vaspitanog čovjeka, timskog radnika, druga i prijatelja, strpljivog kolegu, kao novinara pored kojeg su stasavale mnoge generacije.
Mirko Jakovljević če danas biti sahranjen u krugu porodicu u Poljima kod Mojkovca..

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.