„Kanda, Kodža i Nebojša“ i „Letu Štuke“ pojačavaju Festival kulture Zabjelo

„Kanda, Kodža i Nebojša“ i „Letu Štuke“ pojačavaju Festival kulture Zabjelo

Nakon što su na prvom izdanju nastupile neke od najvećih regionalnih rokenrol zvijezda - Partibrejkers, Darko Rundek i Ekipa, Zoster i Parampaščad i time ispisale muzičku istoriju Zabjela ali i cijele Podgorice, Festival kulture Zabjelo nastavlja sa dovođenjem nekih od najznačajnih imena regionalne rokenrol scene, saopštili su.

Već najavljenoj kultnoj jugoslovenskoj rok i pank grupi „Zabranjeno pušenje“ pridružuju se heroji beogradskog asfalta i regionalne alter rok scene „Kanda, Kodža i Nebojša“ i vodeće alter pop ime regiona, sarajevski bend „Letu Štuke“ koji će nastupiti u samom finalu mjeseca rokenrola u Podgorici, 9. i 10. juna stadionu „Nikola Šćepović“ na Zabjelu. Ograničen kontigent prvih, najpovoljnijih ulaznica za Festival kulture Zabjelo po poklon cijeni od 15 Eur u prodaju kreće već u ponedjeljak 27. marta, glasi u saopštenju.

Sarajevski bend “Letu Štuke” već decenijama zasluženo uživa posebno mjesto na muzičkoj sceni regiona - kako zbog bezvremenskih hitova, tako i zbog specifičnog umjetničkog izraza kao i društveno i politički angažovanih tekstova. Grupa “Letu Štuke” osnovana je u Sarajevu 1986. godine i vrlo brzo osvojila i publiku i kritiku, koja ih je svrstala među vodeća alter-pop imena u regionu.

U tome je glavnu ulogu imala Šaranova jezgrovita, vrlo intimna i uvijek aktuelna lirika, bolna kad njome precizno secira stanje u društvu, a nježno okrutna kad se bavi ljubavnom tematikom. Pamtljive stihove i stilsku raskoš pjesama prate energični nastupi redovno ispraćeni ovacijama, zahvaljujući čemu su “Letu Štuke” već godinama visoko na spisku bendova čiji se koncerti ne propuštaju.

Tokom svog višedecenijskog postojanja članovi benda “Kanda, Kodža i Nebojša” postali su hroničari izuzetno nestabilnih društveno političkih okolnosti, dramatičnih smijena vlasti, promjena i istorije čiji se ciklusi na ovim prostorima sve češće ponavljaju. Kroz njihov kompletan repertoar možemo sagledati jedan životni vijek proveden u velikom gradu. Legendarni “Kanda, Kodža i Nebojša” će još jednom oboriti sa nogu crnogorsku publiku na stadionu “Nikola Šćepović”, uz neke od antologijskih rifova regionalne rok scene, kaže se u saopštenju.

U okviru Festivala kulture Zabjelo, više od dvadeset regionalnih i lokalnih izvođača alternativne muzike vraća rokenrol na veliku scenu u Crnoj Gori, tokom više od mjesec dana, na nekoliko lokacija širom Podgorice i van nje, a finale bogatog programa održaće se 9. i 10. juna na stadionu „Nikola Šćepović“ na Zabjelu. Mjesec rokenrola u Crnoj Gori počinje prve sedmice maja, a izvođači će biti objavljeni uskoro.

Prodaja prvog kontigenta ulaznica za Festival kulture Zabjelo počinje u ponedjeljak 27. marta tačno u podne. Ograničen broj ulaznica po poklon cijeni od 15€ biće u prodaji online i na Tabacco Shop – Bar Kod kioscima do 15. aprila ili do isteka zaliha, nakon čega će ulaznice biti dostupne po redovnoj cijeni. I ove godine će organizatori festivala dio prihoda od ulaznica donirati u humanitarne svrhe, kao i domaćinima festivala, Fudbalskom klubu Zabjelo. Događaj podržavaju Tuborg, FK Zabjelo, Monteput, Sekretarijat za kulturu i sport, Ministarstvo kulture, Glavni grad Podgorica, Hotel CUE, Goodfellas, PAM i Aqua Bianca, zaključeno je u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.