Građani islamske vjeroispovjesti od danas do 21. aprila slave Ramazan: Počeo jedan od najsvetijih mjeseci u Islamu
Ilustracija

Građani islamske vjeroispovjesti od danas do 21. aprila slave Ramazan: Počeo jedan od najsvetijih mjeseci u Islamu

Danas je počeo Ramazan. Za pripadnike Islamske vjeroispovesti Ramzan je mjesec posta, mjesec promjene i mjesec dobročinstva.

Ramazan je jedan od najsvetijih mjeseci u islamskoj religiji, tokom kojeg se muslimani širom svijeta pridržavaju posta od zore do zalaska sunca. Ovaj mjesec je posebno važan jer predstavlja period introspekcije, duhovnog čišćenja i približavanja Bogu.

U islamskoj kulturi, Ramazan predstavlja vrijeme zajedništva i solidarnosti, pa se tako mnogi muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima kako bi zajedno postili, na kraju dana (iftarili) večerali i družili se.

Posebno je važno da se tokom Ramazana muslimani opraštaju od loših navika i okreću se duhovnom razvoju.

Tokom ovog mjeseca, u većini muslimanskih zemalja mijenjaju se radno vrijeme, običaji i društveni ritmovi kako bi se prilagodili postu i većem broju molitava.

Ramazan ove godine traje 29 dana i završava se proslavom jednog od najvećih praznika u islamu, Ramazanskog bajrama, kada se muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima, čestitaju jedni drugima praznik, i obilaze grobove svojih preminulih.

ReisaIslamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, u ramazanskoj poruci, poručio je da ovaj mjesec u kojem su blagdani i naših komšija hrišćana bude dodatni podstrek opštoj solidarnosti, umjerenosti i razumijevanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.