Udes u tunelu Lokve: Beranac svjesno ugrozio saobraćaj i živote ljudi
Foto: RTV Rožaje

Udes u tunelu Lokve: Beranac svjesno ugrozio saobraćaj i živote ljudi

Osnovni sud u Beranama potvrdio je optužnicu Osnovnog državnog tužilaštva podignutu protiv okrivljenog A.C. iz Berana zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila na magistralnom putu Berane – Rožaje u tunelu Lokve, u kojoj su stradale dvije osobe, a jedna je povrijeđena.

U udesu, koji se tunelu Lokve dogodio 5. januara, poginuo je Senad Kalač (29) iz Rožaja, koji je je upravljao automobilom. Petnaest dana kasnije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) povredama je podlegao Alen Cikotić iz Berana, suvozač u automobilu.

U optužnici, koju je potvrdio Osnovni sud u Beranama, navodi se da je okrivljeni A.C. 5. januara, oko 18:25 sati, u tunelu Lokve, upravljajući putničkim motornim vozilom marke Golf V, u smjeru od Rožaja prema Beranama, suprotno odredbama Zakona o bezbjednosti u saobraćaju, ugrozio saobraćaj i doveo u opasnost živote ljudi.

On se, kako se navodi, van naselja kretao brzinom oko 60 km/h, koja je za oko 10 km/h veća od dozvoljene, pritom vozeći suprotnom trakom.

"A.C. se nije kretao desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja na putu sa asvaltnim kolovozom namijenjenim za dvosmjerni saobraćaj vozila na kom su kolovozne trake razdvojene uzdužnom neisprekidanom linijom, prešao na lijevu kolovoznu traku, nakon čega je čeonom lijevom i središnjom stranom svog vozila udario u čeonu lijevu i središnju stranu putničkog motornog vozila Audi A3, kojim je iz pravca Berana upravljao oštećeni S.K, kod kojeg je nastupila smrt", navedeno je u optužnici.

Cikotić, koji je bio suvozač u Golf V, zadobio je teške tjelesne povrede od kojih je preminuo 20. januara.

U optužnici se konstatuje da je osumnjičeni A.C. bio svjestan da nepropisnom vožnjom može ugroziti javni saobraćaj i izazvati posljedice "za koju je olako držao da neće nastupiti ili da će je moći spiječiti".

"U odnosu na težu posljedicu smrti oštećenih S.K. i A.C. takođe postupao sa svjesnim nehatom", navodi se u optužnici.

Osumnjičenom A.C. je odmah nakon udesa određen pritvor.

Nije bilo propusta medicinskih radnika

Podsjećamo, prethodno je Više državno tužilaštvo Bijelo Polje utvrdilo da nije bilo propusta medicinskog osoblja Jedinice za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u intervenciji nakon ove saobraćajne nesreće.

Nakon udesa na društvenim mrežama pojavio se snimak sa mjesta nesreće, gdje okupljeni građani negoduju što vozilo Hitne pomoći, prema riječima osobe koja je snimala video zapis, ne želi da preveze povrijeđenu osobu. Iz Zavoda za hitnu pomoć su tada kazali da je njihovo vozilo na mjesto nesreće stiglo na vrijeme, te da je policija pod pritiskom prisutnih, "prevezla lice kome je konstatovana smrt, što je u suprotnosti sa ustaljenom praksom da kad lice premine na licu mjesta, ono ostaje tu do dolaska ekipe za uviđaj i nadležnog tužioca".

Povodom objavljenog snimka Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju formiralo je spise predmeta i naložilo ovlašćenim policijskim službenicima OB Berane da prikupe potrebna obavještenja od prisutnih lica na mjestu događaja. Takođe, naredilo je vještaku sudske medicine da izvrši obdukciju tijela smrtno i da na osnovu medicinske dokumentacije ovom tužilaštvu dostavi nalaz i mišljenje.

Po dobijanju svih traženih podataka, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju ocijenilo je da u radnjama medicinskog osoblja Jedinice za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, koje se nalazilo na mjestu događaja, radi ukazivanja ljekarske pomoći, nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Izvor M portal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.