SDT spojilo Damjanovićevu krivičnu prijavu protiv Spajića sa već postojećim krivičnim predmetom

SDT spojilo Damjanovićevu krivičnu prijavu protiv Spajića sa već postojećim krivičnim predmetom

Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo izviđaj povodom realizovane emisije obveznica koje su emitovane na međunarodnom tržištu u 2020. godini i već postojećim krivičnim prijavama protiv Milojka Spajića pridružilo i krivičnu prijavu aktuelnog ministra finansija Aleksandra Damjanovića,potvrđeno iz SDT-a.

 

Institucija kojom rukovodi Vladimir Novović u decembru 2021. godine formirala je krivični predmet na osnovu krivičnih prijava koje su, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, podnijeli poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević i NVO „Montenegro International“ protiv Milojka Spajića, tadašnjeg ministra finansija u Vladi Crne Gore.

„S tim prijavama spojena je i krivična prijava aktuelnog ministra finansija Aleksandra Damjanovića, koja je podnijeta 27. februara ove godine“, odgovoreno je M portalu iz Specijalnog državnog tužilaštva.  

„U toku je izviđaj I prikupljaju se obavještenja, dokazi i podaci potrebni za donošenje odluke“, kazali su iz SDT-a.

Spajić je rukovodio Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u Vladi Zdravka Krivokapića, a njihov prvi potez bila je emisija obveznica na međunarodnom tržištu i zaduženje od 750 miliona eura, koje će sa kamatama građane Crne Gore koštati 890 miliona eura.

Premijer Zdravko Krivokapić je tada kazao da su na zaduženju radili „tajno ali organizovano“. Ovo zaduženje je najveće pojedinačno u istoriji Crne Gore.

Na sjednici Vlade Crne Gore 24. februara ove godine odlazeći ministar finansija Aleksandar Damjanović je zatražio da se preispita zakonitost ovog zaduženja i kazao da će dokumentaciju proslijediti SDT-u, što je i učinio tri dana kasnije.

„Nakon svih provedenih analiza u zakonu o završnom budžetu za 2020.godinu, prikazan je transfer u punom iznosu od 755 miliona eura po emisiji obveznica, dok je priliv sredstava evidentiran od 745 miliona eura. Shodno tome zahtijevamo da se preispita zakonitost emisije obveznica, sa praćenjem toka novca, sa pokušajem da saznamo kome je na koji način odobren diskont od 3,57 miliona eura koji otvara mogućnost zloupotrebe i neosnovanog bogaćenja trećih lica korišćenjem javnih finansija“, kazao je Damjanović na sjednici Vlade.

„Bivši ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je u decembru 2020. godine napravio rješenje koje je fiktivno sprovedeno kroz Državni trezor, a kojim je obuhvaćen novac u iznosu od 3,51 miliona eura koji se odnosi na troškove u vezi emisije državnih obveznice iz te godine i koji je navodno prenešen na obračunski račun Centralne banke Crne Gore (CBCG)“, dodao je on, a odlazeći premijer Dritan Abazović je naveo je da je postojao „neki nalog prema CBCG da se izvrše određene uplate, među kojima je i tih 3,5 miliona eura. CBCG je vama u zvaničnom odgovoru utvrdila da se to nikada nije desilo. To je najvažniji podatak“.

Damjanović je objasnio da se taj novac odnosi na troškove koje je država imala po osnovu emisije eurobveznica. Postupajući po ovom rješenju u Državnom trezoru su pripremili nalog za plaćanje za prenos sredstava od 3,5 miliona eura. Iz ove monetarne institucije su obavijestili Ministarstvo finansija 8. februara ove godine da 16. decembra 2020. nije bilo uplate na iznos od 3,5 miliona sa računa Ministarstva finasija na račun CBCG, pojasnio je Damjanović na tadašnjoj sjednici.

Spajić je Damjanoviću odgovorio već sjutradan, optužujući ga da ne zna šta je diskont i da je afera namjerno plasirana u toku predizborne kampanje za predsjednika Crne Gore.

"Ministar finansija nikad nije čuo za termin diskont. Ministar ne zna da izvrši emisiju euroobveznica. Sa takvim načinom kreditiranja korupcija je nemoguća. Ta obveznica u odnosu na ostale koje je Crna Gora do tada izdala je imala najmanji diskont", rekao je bivši ministar i objasnio da je diskont iznos koji investitor uzima da bi onome ko uzima kredit smanjili buduću kamatu.

"Mi smo imali kredit od 750 miliona eura ali smo uzeli 746,5 odnosno 3,5 miliona razlike je diskont kojim smo smanjili godišnju kamatu za 560 hiljada eura sljedećih sedam godina", kazao je Spajić 25. februara, optužujući Damjanovića da je „neznalica i neradnik“.

Ipak, Aleksandar Damjanović je 27. februara Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio krivičnu prijavu protiv Spajića. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.