Zbog ubistva predsjednika u Čadu više od 400 pobunjenika osuđeno na doživotni zatvor

Zbog ubistva predsjednika u Čadu više od 400 pobunjenika osuđeno na doživotni zatvor

Više od 400 pobunjenika u Čadu dobilo je u utorak doživotne kazne, uglavnom u vezi sa smrću bivšeg lidera Idrissa Debyja Itna, koji je ubijen 2021, rekao je tužitelj za AFP.

Nakon masovnog suđenja, osuđeni su za "teroristička djela, plaćeništvo, regrutiranje djece vojnika i napad na šefa države", rekao je Mahamat El-Hadj Abba Nana, javni tužitelj glavnog grada N'Djamene, prenosi Klix.ba.

Nije iznio detaljan broj zatvorenika, rekavši samo da ih je "više od 400 osuđeno" na doživotnu kaznu, dok su ostala 24 optuženika oslobođena.

Početkom 2021. glavna pobunjenička grupa u zemlji, Front for Change and Concord in Chad (FACT), pokrenula je ofanzivu na sjever zemlje iz svojih baza u Libiji. Dana 20. aprila, vojska je objavila da je maršal Deby, lider Čada prethodne tri decenije, preminuo od rana zadobijenih u borbama.

Njegova smrt objavljena je samo dan nakon što je proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima koji su mu donijeli šesti mandat.

Odmah ga je naslijedio jedan od njegovih sinova, general Mahamat Idriss Deby Itno, koji je preuzeo kormilo na čelu 15-člane vojne hunte. Obećao je održavanje slobodnih izbora u roku od 18 mjeseci, ali je taj rok produžen, piše Klix.ba.

Protesti u oktobru prošle godine u znak obilježavanja prvobitno obećanog kraja vojne vladavine dočekani su gušenjem u kojem je ubijeno 50 ljudi, prema službenom bilansu koji osporavaju opozicione grupe.

Ukupno 262 osobe su tada dobile kazne između dvije i tri godine nakon suđenja u ozloglašenom zatvoru Koro Toro, izolovanom u pustinji 600 km od N'Djamene.

Uprkos kritikama njegove autoritarne vladavine, stariji Deby bio je ključni saveznik u kampanji Zapada protiv džihadista u nestabilnom Sahelu, posebno zbog relativne snage čadske vojske, piše AFP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.