Američki bankarski sistem zdrav, situacija se stabilizuje
Iilustracija

Američki bankarski sistem zdrav, situacija se stabilizuje

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da je američki bankarski sistem "zdrav", ali da bi dodatno angažovanje vlade "moglo biti opravdano" ukoliko se desi da propusti u manjim institucijama postanu rizik po finansijsku stabilnost.

Jelen je danas saopštila da se "situacija stabilizuje" i da " američki bankarski sistem ostaje zdrav".

Američki bankarski sistem uzdrmalo je zatvaranje banke Silicijumske doline 10. marta, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu Svjetske finansijske krize kolabirao Vašington Mjučual (Washington Mutual).

Sredstva Banke Silicijumske doline zaplijenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je dovelo do opšte navale.

Da bi se spriječili dalji kolapsi u finansijskom sistemu, 11 najvećih američkih banaka prošle nedjelje je poslalo sredstva Frst republik Banci (First Republic) sa sjedištem u San Francisku.

Vlada SAD je, navodi Asošiejted pres, sada odlučna da povrati povjerenje javnosti u bankarski sistem i da spriječi nova previranja.

Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrijednosti pokrenuli su istragu o kolapsu banke u Silicijumskoj dolini, a predsjednik SAD Džozef Bajden je pozvao Kongres da ojača pravila o nadzoru regionalnih banaka i da nametne strože kazne osobama koje su rukovodile propalim bankama.

Jelen u svojim komentarima kaže da je intervencija vlade bila neophodna da bi se "zaštitio širi bankarski sistem" i da bi moglo biti potrebno više napora za spasavanje.

"Slične akcije bi mogle biti opravdane ako korisnici počnu da podižu svoje depozite", rekla je ona.

Jelen je ranije izjavila da savezna vlada neće pomoći banci Silikonske doline koja je bankrotirala, ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.