Lajčak: Članstvo u UN je mnogo veće pitanje od odnosa Srbije i Kosova
Miroslav Lajčak

Lajčak: Članstvo u UN je mnogo veće pitanje od odnosa Srbije i Kosova

Članstvo u Ujedinjenim nacijama mnogo je veće pitanje od odnosa Srbije i Kosova, tu postoje određene procedure, a svoju ulogu tu ima i Savjet bezbjednosti, kao i pet stalnih članica SB UN, kaže specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, istakavši da se sada treba fokusirati i da treba da se počne sa pitanjima koja mogu da urade Beograd i Priština.

Na pitanje da li se, kada se u članu 4 evropskog sporazuma za Kosovo kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, to odnosi i na Ujedinjene nacije koje su crvena linija za Srbiju, rekao je da se "javni diskurs fokusira na nešto što uopšte nije glavna tema".

Vjerovanje da to zavisi samo od Srbije i Kosova, znači nerazumijevanje kompleksnosti ovog procesa. U isto vrijeme, naš dogovor definiše šta Srbija i Kosovo treba da rade, tako da se obje strane ohrabruju da se pridržavaju dogovora i aneksa - rekao je Lajčak u zajedničkom intervjuu za "Euronews Srbija" i "Radio slobodna Evropa (RSE).

Upitan da li su obje strane obavezne da potpuno primjene svaki član ovog sporazuma budući da zvaničnici u Srbiji, uključujući predsjednika i ministra spoljnih poslova govore da će primijeniti ovaj sporazum dok god ne dodiruje njihove crvene linije, Lajčak je ponovio da je "jasno da su strane obavezne", ali i da ne treba stavljati "kočiju ispred konja".

 Fokusirani smo i treba da počnemo sa pitanjima koja mogu da urade Srbija i Kosovo, i koja mogu da se urade sada. To će uticati na mnoge druge stvari. Ponovo spekulišemo o nečemu što ne zavisi od EU, Srbije i Kosova. Ometamo sebe da se fokusiramo na stvari koje mogu da budu urađene i treba da budu urađene kao prioritetne i za koje nam nisu potrebni Savjet bezbjednosti niti stalne članice - podvukao je Lajčak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.