Kim Džong Un: Sjeverna Koreja da bude spremna za nuklearni napad
Kim Džong Un

Kim Džong Un: Sjeverna Koreja da bude spremna za nuklearni napad

Sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un rekao je da bi njegova zemlja trebalo da bude spremna da izvede nuklearne napade u bilo kojem trenutku kako bi odvratila rat, optužujući SAD i Južnu Koreju za širenje zajedničkih vojnih vježbi koje uključuju američka nuklearna sredstva, objavila je u nedelju novinska agencija KCNA.

Kim je to izjavio nakon što je Sjeverna Koreja, kako navodi državna agencija KCNA, sprovela nuklearne taktičke vježbe s ciljem slanja snažnog upozorenja protiv saveznika.

U vježbama je balistički projektil preletio 800 km prije nego što je pogodio metu na visini od 800 m, prema scenariju taktičkog nuklearnog napada, objavila je KCNA.

Južna Koreja i SAD trenutno sprovode svoje najveće zajedničke vojne vježbe u proteklih pet godina. Vježbe su počele prošlog ponedeljka i treba da traju deset dana.

KCNA je navela da se te vježbe “neoprostivo približavaju crvenoj liniji“ zemlje.

Sjeverna Koreja potvrdila je ubrzo nakon toga da je prethodnog dana lansirala interkontinentalnu balističku raketu, drugu ove godine. To lansiranje bilo je odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe, navela je KCNA. Vojni analitičari ocjenjuju da bi ta raketa teoretski mogla da stigne do kontinentalnog dijela SAD.

Saveznici su rekli da su vježbe usmjerene na razvoju bezbjednosnog okruženja zbog udvostručene agresivnosti Sjeverne Koreje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.