Bešić: Građanima dosta podjela, ekonomske teme dobile svojih pet minuta; Biće potreban karambol između dva kruga da bi Đukanović imao bilo kakve šanse
Miloš Bešić

"Aktuelni predsjednik izgubio oko 60.000 glasova"

Bešić: Građanima dosta podjela, ekonomske teme dobile svojih pet minuta; Biće potreban karambol između dva kruga da bi Đukanović imao bilo kakve šanse

Politički analitičar Miloš Bešić kazao je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora da su građani poslali jasnu poruku da žele ekonomsku priču, i stavljanje u fokus socijalnih i ekonomskih tema.

Kandidat Demokratske partije socijalista za predsjednika države Milo Đukanović osvojio je 35,3 odsto glasova, a kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović 29,3 odsto, pokazuju podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

"Građani više ne žele podjele, i žele da izađu iz tog okvira. Građani su umorni da pričaju o nezavisnosti Crne Gore, ugroženosti zemlje, niko ne osjeća da je država ugrožena. Građani žele ekonomsku priču, i siocijalne i ekonomske teme su dobile svojih pet minuta", kazao je Bešić.

Ocijenio je da je ovo poruka svim političkim akterima da prestanu da se bave podjelama i "metafizičkim političkim pitanjima".

Komentarišući rezultate izbora, kazao je da je jasno da građani cijene nova lica i opcije.

"Poručili su da su umorni od starih lidera i lica. Svjedočili smo tome i ranije", kazao je on.

Ocijenio je da će u budućnosti centar političke scene biti partije lijevog centra Evropa sad i Demokrate.

"Sad imamo jedan centar, lijevi centar, građanski blok Demokrata i Pokreta Evropa sad koji će u narednom periodu biti najozbiljnija politička opcija koja ima kapacitet da dominira nad ova dva pola koji su tradicionalno pravili atmosferu na političkoj sceni", zaključio je Bešić.

U odnosu na prošle predsjedničke izbore 2018. godine, Đukanović je juče izgubio oko 60.000 glasova.

Na izborima 2018. godine Đukanović je imao 180.272 glasa, juče je imao oko 120.000 glasova.

Za Bešića rezultati predsjedničkih izbora su očekivani a, kako je naveo, Milatović je favorit za pobjedu u drugom krugu.

"Nema sumnje da će svih 20 procenata koje je uzeo Andrija Mandić preći kod Milatovića", rekao je Bešić. 

Iako Aleksa Bečić, kandidat Demokratske Crne Gore, koji je osvojio 11 procenata podrške, nije pozvao birače za koga da glasaju u drugom krugu, Bešić smatra da će ti glasovi "prirodno" otići Milatoviću. 

"Potrebno je da se desi, da tako kažem, ozbiljan karambol između dva kruga da bi Đukanović uspio da promijeni situaciju. Imaće veliki problem da dođe do 50 procenata. Milatović ima značajno veće šanse da dođe do većine", smatra Bešić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.