Pomor miliona ribe u Australiji uslijed toplotnog talasa
Foto: AFP

Pomor miliona ribe u Australiji uslijed toplotnog talasa

Stanovnici regionalnog australijskog grada Menindi našli su milione mrtvih riba u njihovoj rijeci, a državne vlasti tvrde da je to rezultat toplotnog talasa koji je u toku, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Mještani kažu da je to najveće uginuće riba koji je pogodilo grad, koji je doživio još jedan značajan masovni pomor prije samo tri godine.

U objavi na Fejsbuku, Odeljenje za primarnu industriju Novog Južnog Velsa (DPI) saopštilo je da je toplotni talas stavio „dodatni stres na sistem koji je doživio ekstremne uslove zbog poplava velikih razmjera“.

Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i duže traju zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom.

Planeta je već dodatno zagrijana za oko 1,1 stepen Celzijusa otkako je počela industrijska era, a temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade širom svijeta ne naprave radikalno smanjenje emisija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.