CDT: Izborni dan da bude miran i zakonit
Foto: CDT

CDT: Izborni dan da bude miran i zakonit

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (opštinske izborne komisije - OIK, biračke odbore i Državnu izbornu komisiju - DIK) da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

-Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan - navodi se u saopštenju CDT-a koje potpisuje izbršni direktor Dragan Koprivica.

Iz CDT-a pozivaju kandidate/kinje koji učestvuju u izborima, njihove simpatizere i aktiviste, da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima.

-Apelujemo na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa. Njihov zadatak je, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika/ca izbora i građana/ki Crne Gore. Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da omogući nesmetano funkcionisanje sajtebiraci.mei call centra kako bi birači mogli da provjere na kome biračkom mjestu glasaju – ne smije se ponoviti situacija sa nedavnih lokalnih izbora i tehničke smetnje na ovim servisima - ističe se u saopštenju.

Oni su kazali da će se svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržati i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike.

-Pobjednik na izborima imaće vremena za slavlje i nakon izborne noći. Građanke i građane Crne Gore podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele - naglašavaju iz Centra za demokratsku tranziciju.

Napominju da u toku izbornog dana neće organizovati klasične pres konferencije, ali da javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu.

-Sve informacije o izborima - sprovođenje izborne procedure, odziv birača (osam puta u toku dana), informacije o eventualnim kršenjima, lažnim vijestima, te rezultati izbora uživo - biće dostupni na našemYouTube kanalu CDT CrnaGora, na našim nalozima na društvenim mrežema i sajtovimawww.cdtmn.orgi raskrinkavanje.me.

Priželjkuju, kako su naveli, “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja.

-Ali poručujemo svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima - napominju iz CDT-a.

Pozivaju građane/ke ali i medijske kuće da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces, podižu tenzije ili izaziva panika.

-Pozivamo ih da nam sumnjive objave odmah dostave, kako bi ih tim našeg portalaRaskrinkavanje.meprovjerio. One koji smatraju da su im prava u toku izbornog dana na bilo koji način ugrožena ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u (kroz učešće u našoj izbornoj zajednici na YouTube kanalu CDT Crna Gora) i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava. Glasaj slobodno - zaključil su iz CDT-a.

Podsjećamo, glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Predsjednički izbori 19. marta biće četvrti od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema, prenosi Pobjeda,

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.