Putin pozvao ruske milijardere da na sankcije odgovore investicijama u zemlji
Vladimir Putin

Putin pozvao ruske milijardere da na sankcije odgovore investicijama u zemlji

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak ruske milijardere da investiraju u nove tehnologije, proizvodna postrojenja i preduzeća kako bi pomogli Rusiji da se odupre pokušajima zapada da uništi rusku privredu.

Obraćajući se poslovnoj eliti prvi put od početka invazije na Ukrajinu, Putin je rekao da njihova uloga nije samo da zarađuju, već i da doprinose društvu.

Kompanije ne bi smjele da skrivaju svoje bogatstvo u inostranstvu, već da više investiraju kod kuće, rekao je Putin.

Pohvalio je „plemenutu misiju“ preduzetnika koji vode računa o svojim radnicima i usmjeravaju svoj talenat ne samo prema ostvarenju profita već i za javno dobro.

Među milijarderima su, između ostalih, bili Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Aleksej Mordašov, German Kan, Viktor Vekselberg, Viktor Rašnikov, Andrej Melničenko i Dmitrij Mazepin. Njihovi poslovi se protežu od bankarstva do vještačkih đubriva.

Dočekan ovacijama, Putin je najbogatijim Rusija prenio jasnu poruku da moraju više da misle o potrebama zemlje, a manje o sebi samima.

Mnogi od ruskih tajkuna su se našli na meti zapadnih sankcija, ali Putin ističe da su se pokušaji da se uništi ruska privreda pokazali neuspješnima.

Takođe je rekao da su zapadne kompanije koje su ostale u Rusiji i nisu prošle godine pobjegle u korporativnom egzodusu donijele pametnu odluku.

Ruska vlada suočena sa sve većim budžetskim deficitom namjerava da osigura oko 300 milijardi rubalja (3,9 milijardi dolara) od poreza na ekstra profit.

Rusija ove godine očekuje privredni rast, nakon pada od 2,1 posto u 2022. godini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.