Domaći proizvođači hljeba tvrde: Neće biti poremećaja cijena i snabdijevanja
Ilustracija

Domaći proizvođači hljeba tvrde: Neće biti poremećaja cijena i snabdijevanja

Uprkos najavama poljoprivrednika iz Srbije da će proljećna sjetva biti skuplja čak i do 30 odsto od jesenje, domaći proizvođači hljeba ipak uvjeravaju da ne bi trebalo da dođe do poremećaja u cijeni osnovnih namirnica, ali ni do narušavanja snabdijevanja brašnom.

Kako su ranije objavili mediji iz Srbije, do početka proljećne sjetve kukuruza, suncokreta

Izvor blizak domaćim proizvođačima uvjerava da snabdijevanje zasad ide normalnim tokom i da ne treba očekivati ni značajnije promjene kada su u pitanju cijene hljeba, a u narednom periodu moglo bi doći i do pojeftinjenja žitarica.

"Prema trenutno dostupnim informacijama, zasad neće biti bitnih poremaćaja kako cijenovno, tako ni u lancu snabdijevanja. Čak je moguće očekivati manji pad cijena pšenice uskoro, ali moramo ispratiti da li će zaista tako i biti. U svakom slučaju, zasad nema nekih bitnih izmjena", ističu proizvođači.

Prve procjene poljoprivrednika iz Srbije, kako su prenijeli tamošnji mediji, govore da će bez troškova zakupa zemljišta, kreditnih zaduženja, radne snage, osiguranja i amortizacije, kao i troškova mašinskih usluga, po hektaru kukuruza uložiti 738 eura, za soju 665, a za šećernu repu čak 1.365 eura. Istraživanje pokazuje da se cijene zakupa oranica kreću u rasponu od 500 do 1.000 eura po hektaru, dok su usluge iznajmljivanje mehanizacije poskupjele za oko 25 odsto. Kada se cijene prošlogodišnje sjetve, odnosno jesenje, uporede sa onima iz 2021. godine, sjetva je bila skuplja između 30 i 50 odsto, što je dovelo do rekordno visokih cijena žita i uljarica na domaćem, regionalnom i svetskom tržištu, a kao jedan od razloga za drastičan rast navođen je i rat u Ukrajini.

Ipak, situacija na svjetskim tržištima poslednjih mjeseci drastično se mijenja, pa su cijene žitarica u padu. Padu cijena doprinio je veći broj posijanih hektara širom svijeta, kao i oslobađanje viškova iz silosa širom Evrope, koja je bar trenutno neutralisala nedostatak žitarica iz Ukrajine, kao i sankcija koje onemogućavaju izvoz iz Rusije. Te dvije države najveći su izvoznici ovih proizvoda u Evropi.

Pšenica je protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu pojeftinila 5,6 odsto u odnosu na cijenu od sedam dana ranije, a cijena kukuruza pala je 1,7 odsto, saopšteno je iz te berze.

Berzanski ugovori za pšenicu sa 11-12 odsto proteina zaključeni su u opsegu od 27 do 28 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

i soje ostalo je manje od mjesec dana, a procjena je da će sjetva biti skuplja od šest do 30 odsto.

Cijena kukuruza u konstantnom padu

Prosječna cijena pšenice iznosila je 27,49 dinara po kilogramu, odnosno 30,23 dinara sa PDV-om. Ta cijena je bila za 5,62 odsto niža u odnosu na prošlosedmičnu.

Kukuruz se prodavao po cijeni od 26,50 do 28 dinara po kilogramu, bez PDV-a. Kupci kukuruza su domaći prerađivači, trgovci i regionalni izvoznici, a ugovori su zaključeni u rasponu od 27 do 28 dinara po kilogramu, bez PDV-a. Prosječna cijena je bila 27,41 dinar, bez PDV-a, a 30,15 dinara po kilogramu sa PDV-om, što je u odnosu na sedam dana ranije pad od 1,76 odsto.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.