Francuski sud zabranio upotrebu korzikanskog jezika u lokalnom parlamentu i izazvao žestoke reakcije

Francuski sud zabranio upotrebu korzikanskog jezika u lokalnom parlamentu i izazvao žestoke reakcije

Sud na Korzici izazvao je bijes zabranom korišćenja korzikanskog jezika u lokalnom parlamentu ostrva. Sud u gradu Bastiji pozvao se na francuski ustav u svojoj odluci da je francuski jedini jezik dopušten u obnašanju javnih dužnosti.

Korzikanski, koji je blizak standardnom italijanskom ima oko 150.000 izvornih govornika, a UNESCO smatra da je u opasnosti od izumiranja.

Presudom od četvrtka odlučeno je da je običaj korzikanske skupštine da dopusti korzikanski jezik za rasprave neustavan i stoga zabranjen.

Osim jezičnog pitanja, sud je rekao da su lokalna pravila koja učinkovito utvrđuju "postojanje korzikanskog naroda" takođe kršenje ustava.

Presuda je uslijedila nakon tužbe koju je pokrenuo prefekt Korzike - najviši predstavnik centralne vlade na ostrvu - i dolazi u trenutku kada administracija Emanuela Makrona razgovara s lokalnim političarima o davanju Korzici veće autonomije.

Vodeći proautonomistički političari odmah su se obrušili na presudu.

"Ova odluka znači oduzimanje prava članovima korzikanskog parlamenta da govore svojim jezikom tokom rasprava", rekli su predsjednik izvršnog vijeća ostrva Giles Simeoni i predsjednica korzikanske skupštine Marie-Antoinette Maupertuis.

“Prihvaćanje ovakvog stanja stvari za nas je nezamislivo”, poručili su u zajedničkom saopštenju i najavili žalbu na presudu. Korzikanskom je jeziku trebalo dati službeni status uz francuski kako bi preživio i razvijao se, rekli su.

Stranka za nezavisnost Core in Fronte na Tviteru na korzikanskom jeziku poručila je da presudu smatra "sramnom". 

Šef Stranke korzikanske nacije Žan-Kristof Angelini kazao je da nam ta odluka "zvuči kao uvreda", a nazvao ju je i "nepravdom i sramotom".

Korzika ima napet odnos s francuskom centralnom vladom, s nacionalističkim pokretima koji su nekoliko decenija zahtijevali veću autonomiju ili čak potpunu nezavisnost.

Makron je prošlog mjeseca rekao da "nema tabua" o reformi statusa Korzike, sunčanog mediteranskog ostrva kojeg vole turisti. No insistirao je na tome da Korzika mora ostati dio Francuske.

Čini se da su novi pregovori između Pariza i korzikanskih lidera deblokirani uslovnim puštanjem na slobodu dvojice muškaraca osuđenih za učestvovanje u ubistvu 1998. ostrvskog prefekta Claudea Érignaca. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.