Na Žabljaku svega tri ljekara, nema pedijatra i specijalista
Opština Žabljak

Pregled čekaju satima

Na Žabljaku svega tri ljekara, nema pedijatra i specijalista

Zdravstvena zaštita na Žabljaku, sa svega tri izabrana ljekara, nije na zadovoljavajućem nivou, zbog čega najviše trpe pacijenti. No, nadležni se nadaju rješenju.

Danas u objektu sagrađenom sredinom 80-ih godina prošlog vijeka svakodnevno ordiniraju svega tri izabrana ljekara. Građani poddurmitorskog gradića nijesu zadovoljni nivoom zdravstvene zaštite u ambulanti. Svjesni su da nedostaju češće posjete specijalista.

Građani kažu da nemaju pedijatara što je u današnje vrijeme nestvarno. Čeka se satima na pregled, ne mogu obične nalaze da urade, već moraju u Pljevlja i Nikšić.

U zdravstvenoj ambulanti, koja organizaciono pripada pljevaljskom Domu zdravlja, povremeno ordinira troje specijalista. Pedijatar dolazi dva puta sedmično, internista i ginekolog po jednom.

Svjesni su u menadžmentu, ali i lokalnoj upravi Žabljaka da je u ambulanti neophodno pojačati kadar, prije svega u zdravstvenoj zaštiti najmlađih pacijenata.

"Ovih dana treba da upriličimo sastanak sa predsjednikom Opštine i predstavnicima Ministarstva zdravlja. Nadam se da ćemo napraviti dobar dogovor, jer su svi raspoloženi da pomognu, tako da ćemo te organizacione probleme koje imamo, nadam se prevazići na taj način", kaže dr Branka Stanković, direktorica Doma zdravlja Pljevlja.

Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić, naglašava da imaju pozitivne signale i velike izglede da na Žabljaku angažuju jednog pedijatra koji će pet dana u sedmici konstantno tu biti prisutan i koji će sugrađanima pružati adekvatnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

U cilju povećanja kvaliteta zdravstvene zaštite, predstavnici lokalne uprave Žabljaka će imati sastanak i sa direktorom Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Gdje ćemo porazgovarati o svim usloženim procedurama koje se tiču pacijenata sa Žabljaka, a ogledaju se u zakazivanju pregleda u Bijelom Polju i Beranama, koje su za nas u ovom trenutku dosta složene i ne mogu na kvalitetan način da odgovore potrebama našeg lokalnog stanovništva", kaže Žugić.

A objekat zdravstvene ambulante zreo je i za rekonstrukciju. U ovoj godini, kako je najavljeno, zamijeniće stolariju. Žabljak je u posljednjih šest decenija prošao kroz brojne oscilacije u zdravstvenoj zaštiti, koja mora biti znatno bolja zbog lokalnog stanovništva i velikog broja turista.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.