Izbori u Turskoj 14. maja
Redžep Tajip Erdogan

Erdogan formalno zakazao

Izbori u Turskoj 14. maja

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je formalno zakazao parlamentarne i predsjedničke izbore za 14. maj, mjesec dana prije nego što su planirani.

Turska opoziciona koalicija je u srijedu izabrala zajedničkog kandidata koji će se na predsjedničkim izborima suočiti s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, na ključnom testu turske demokratije.

Iako je Erdoganov rejting u posljednje vrijeme oslabio usljed ekonomske krize i kritika zbog reakcija vlade na razoran zemljotres, opozicija se suočava sa i dalje velikom lojalnom glasačkom bazom autoritarnog predsjednika, njegovom kontrolom medija i institucija, ali i pitanjima o sopstvenom jedinstvu.

Izbori u maju biće kritičan test turske demokratije, ocjenjuje Volstrit džurnal, ističući da je Erdogan tokom svoje dvodecenijske vladavine kao premijer i predsjednik sproveo reforme kako bi sebe učini najmoćnijim vladarem u vijeku postojanja moderne turske države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.