Odložena sjednica, i dalje bez Zakona o porijeklu imovine
Foto: Skupština Crne Gore

Odložena sjednica, i dalje bez Zakona o porijeklu imovine

Sjednica parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Zakonu o porijeklu imovine, odložena je za sjutra. Dogovor o finalnoj verziji amandmana, po saznanjima portala RTCG, još nije postignut. Premijer Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač razgovarali su sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović o daljim koracima u vezi sa predlaganjem Zakona o porijeklu imovine. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG iz Parlamenta, premijer i predsjednica parlamenta pokušavali su da postignu dogovor o mogućnostima promjene ključnih rješenja i terminu kada bi se o tome moglo raspravljati na plenumu. Iako je planirano da radna grupa u parlamentu raspravlja danas o ovom zakonu, do toga nije došlo. Radna grupa imala je na raspolaganju 20-ak dana da završi posao, ali po svojoj prilici, biće im potrebno još vremena.

Ranije je u Skupštini Crne Gore odlučeno da radna grupa pokuša da unaprijedi ovaj zakon i ključna rješenja a u međuvremenu je održano nekoliko sjednica. Radna grupa je dogovorila metodologiju rada, a djelovala je u svijetlu kritika koje su upućivane iz nevladinog sektora, posebno iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

MANS je poslednjih dana objavio niz slučajeva - od šverca cigareta devedesetih, slučaja Svetozara Marovića, bogatstva Branislava Brana Mićunovića.

Naveli su da su ti slučajevi bili aktuelni posljednjih dvadesetak godina, a tvrde da zahvaljujući Vladinom predlogu detalji tih slučajeva i porijeklo imovine pomenutih osoba neće biti provjeravani. Zatražili su da Vlada povuče zakon.

U decembru su iz MANS-a kazali da je taj zakon dobio negativno mišljenje Evropske komisije, u kome je isticano da ga je potrebno značajno unaprijediti i organizovati javne konsultacije.

"Te konsultacije ne samo što su izostale, već je Vlada mjesecima skrivala zakon od javnosti, uprkos obećanjima resornog ministra", saopšteno je tada iz MANS-a.

Prvobitno je u nacrtu zakona u članu šest, između ostalog, predviđeno da se imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću može oduzeti od učinioca ako je stečena u periodu deset godina prije i ili poslije izvršenja krivičnog djela.

Vlada je uz to i tvrdila da postoji dobra pretpostavka za stvaranje dobrih preduslova da se ostvare očekivanja građana. 

Amandmanima Vlade Crne Gore na Predlog izmjena Zakona, predviđeno je da se postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi može pokrenuti nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage, kada postoji dovoljan stepen sumnje da je ona stečena kriminalnom djelatnošću.

Prethodnim rješenjem bilo je predviđeno da se postupak pokreće nakon potvrđivanja optužnice.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.