Konačno odblokiran Ustavni sud: Armenko, Đuranović i Tešić izabrane za sudije

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su danas Snežanu Armenko, Momirku Tešić i Draganu Đuranović za sutkinje Ustavnog suda. Za Armenko je glasalo 77 poslanika, a tri su bila uzdržana. Tešić je izabrana sa 70 glasova za, Đuranović je izabrana sa 75 glasova podrške, ali četvrti kandidat, Faruk Resulbegović, nije dobio potrebnu podršku. Dobio je 46 glasova, nisu ga podržali DPS i BS. Nakon glasanja, sutkinje su položile zakletvu. Predsjednica parlamenta Danijela Đurović najavila je da će se o kandidaturi Resulbegovića glasati u drugom krugu.

Parlament je sjednicu počeo minutom ćutanja povodom 30 godina od zločina i otmice u Štrpcima. Potom je uslijedio koncert klasične muzike u plenarnoj sali. Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da je koncert projekat Ženskog kluba i da je u pitanju praksa u zemljama EU. Bošnjačka stranka (BS) uputila je protest.

Ustavni odbor predložio je da se za sudije izaberu Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Momirka Tešić i Faruk Resulbegović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu rekao je da rad sudstva mora da bude unaprijeđen. 

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić (DF) kazala je da ako nijesmo saglasni oko Betovena, možda ćemo biti saglasni o sudijama Ustavnog suda. 

"Ovo je prioritet, dovedeno je u pitanje elementarno demokratsko funkcionisanje države, makar u formalnom smislu", rekla je Kordić. 

Ona je rekla da je kandidatkinja Đuranović informisala odbor da je istupila iz DPS Crne Gore, čime je ispunjen formalni uslov da sudija ne može biti član političke stranke. 

"Očekujemo da kandidati budu sudije koji će obezbijediti pravnu sigurnost i stabilnost građanima Crne Gore", rekla je Kordić, uz napomenu da Ustavni odbor očekuje da se postigne dogovor o izboru sudija. 

Mustafić: Za ovakav peroformans nije bilo ni mjesto ni vrijeme

Nakon koncerta, poslanik BS-a Suljo Mustafić rekao je da danas nije bilo ni mjesto ni vrijeme za ovu vrstu performansa. 

"Podržavam kulturu ali ne možemo danas, kada odajemo počast nevino stradalim u Štrpcima, praviti ovakav performans. Preko kostiju ljudi, od kojih neki nijesu ni nađeni", rekao je Mustafić. 

Članica Ženskog kluba Kenana Strujić Harbić (BS) rekla je da kao članica kluba nije dala saglanost da se organizuje koncert. 

"Ograđujem se od ovog postupka", rekla je Strujić Harbić. 

"Ako smo bili naivni devedetih godina i dopustili da se dešavaju neke stvari, u posljednjih 15-ak godina nijesmo naivni i nećemo dozvoliti da se neke stvari dese", kazala je ona. 

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić tražio je izvinjenje od Đurović. 

"Morali ste da nam kažete da će ovo da se dogodi", rekao je Lekić. 

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković rekla je da ne može da vjeruje da je nakon minuta ćutanja uslijedio koncert. 

"Danas nije ni mjesto ni vrijeme za to. Imali ste protokol, morali ste da vodite računa", rekla je Vuksanović Stanković. 

Đurović je odgovorila da je klasična muzika primjerena danu žalosti, da je to praksa. Kazala je da je iznenađenje poslanicima bilo dio projekta, koji je sprovođen, kako je kazala, i u Evropskom parlamentu. 

"Žalim što neki poslanici nijesu imali sluha za kulturu", rekla je Đurović. 

Marko Milačić iz Prave Crne Gore rekao je da je postupak BS-a licemjeran. 

"Vama ne smeta da podržite Mila Đukanovića koji je tada, kada se desio ovaj zločin, bio na čelu Vlade. Je li neko iz bloka kome pripadam bio tada premijer, ili Đukanović", podvukao je Milačić. 

Danijel Đurović (DPS) rekao je da marginalne političke ličnosti ne bi trebalo da pominju Đukanovića i politiku Demokratske partije socijalista. 

"To ne bi trebalo da rade", kazao je Živković.

Za Armenko i Đuranović glasalo je 13 poslanika, Tešić 12 i Resulbegovića sedam.

Manjinske stranke nijesu saglasne 

Parlamentarna većina i opozicija dogovorile su se o izboru Armenko, Đuranović i Tešić.

Manjinske stranke se nijesu saglasile o izboru njihovog kandidata u Ustavnom sudu.

U prvom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina kako bi kandidati bili izabrani, a u drugom tropetinska podrška poslanika.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.