Potvrđena optužnica protiv Blaža Jovanića
Privođenje Blaža Jovanića, Foto: RTCG

Potvrđena optužnica protiv Blaža Jovanića

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

“Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici je potvrdilo optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore  podignutu protiv B.J., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije protiv okrivljenih S.Z., S.J., S.LJ., P.G., R.R., S.M., S.Č., D.P., O.M., D.G., D.L. i D.L. i protiv pravnih lica “T.S.“ DOO, „S.M. “ DOO, „T.F.S.“ DOO i „O.M“ DOO zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije“, navode iz Višeg suda.

Nakon održanog ročišta, uvida u spise predmeta, ovaj sud je utvrdio da ne postoje greške niti nedostaci u optužnici i da optužnica sadrži sve elemente koje optužnica mora sadržati, a koji su propisani odredbom člana 292 Zakonika o krivičnom postupku. Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

“Takođe, vijeće ovog suda utvrdilo je da ne postoje razlozi za donošenje rješenja kojim bi se postupak obustavio u odnosu na bilo koje lice iz predmetne optužnice,  da je optužnica uredna i na zakonu zasnovana, pa je saglasno odredbi člana 296 st.1 Zakonika o krivičnom postupku, kako je prethodno navedeno, ista potvrđena“, dodaju iz Višeg suda.

Podsjetimo, prema optužnici Specijalnog tužilaštva, Jovanić je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada eura.

Ranije je podgorički Viši sud odbio je jemstvo koje je ponudio Jovanić u iznosu od 634.000 eura u nepokretnostima koje su jednim dijelom za njegovo puštanje iz pritvora ponudili njegovi najbliži srodnici. Prvobitno je za Jovanićevu slobodu ponuđeno 442.000 eura, a njegovi rođaci dodatno su ponudili hipoteku na nekretnine vrijedne skoro 200.000 eura. Međutim, Višem sudu ni to nije bilo dovoljna garancija za ukidanje pritvora Blažu Jovaniću. Odluci o neprihvatanju jemstva prethodilo je negativno mišljenje tužioca Lidije Mitrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.