Lekić: Pregovori o formiranju nove Vlade ne idu dobrim putem

Lider DEMOS-a i mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore, Miodrag Lekić, gostujući u emisiji VOX POPULI kazao je da su pregovori o formiranju nove Vlade nastavljeni, ali ne idu očekivanom dinamikom, javlja TVNK prenosi portal RTVNK.

"Nakon dva eksperimenta, došlo je do predloga da većina u parlamentu formira političku Vladu. U toj izbornoj većini, kao što znamo, uvijek je bio problema da se stigne do koncenzusa. Postigao se oko moga imena da budem mandatar. Ja sam to prihvatio, i sada stižemo do rezultata i do odgovornosti. Po Zakonu o predsjedniku, taj mandat traje dva mjeseca, što znači da mi  imamo još nekih mjesec dana, premda je politički kalendar zgusnut, dešavaju se brojni procesi – predsjednički izbori, Ustavni sud, i tako dalje. Ja sam na prvom sastanku bio nemalo iznenađen time što kada je trebalo da počnemo da pregovaramo o sastavu i programu, već je došlo do određenih odustajanja", kazao je Lekić.

Upitan za političke aktere koji koče pregovore o formiranju nove Vlade, Lekić kaže da to nije neka tajna, i da poštuje pravo mijenjanja mišljenja i odustajanja.

"Pokret URA, odnosno koalicija Crno na bijelo, i SNP imali su dosta primjedbi u smislu da to nije dobro organizovano. Oni su imali pravo da promijene mišljenje, ali nijesu imali pravo da kažu da nešto nije dobro počelo. Predložen je metod da radimo i svakodnevno, tako da sam mogao prihvatiti da neko nakon tri dana kaže da ne radimo dobro, ali već prvog dana ne, i tu imam kritički odnos. Ostajem pri istom stavu, ili će ta Vlada biti ozbiljna, ili je neće biti", istakao je Lekić.

Komentarišući odluku DIK-a da ne prihvati predlog da se utvrdi kadnidatura lidera Pokreta Evropa Sad, Milojka Spajića, Lekić ističe da propisi nijesu na svakom koraku jasni, što ocjenjuje kao našu hroničnu slabost.

"To je još uvije freška tema. Ako su se već dobro zamislili oni koji se bave time profesionalno, pravnici i članovi DIK-a, ja bih  ostavio njima da pojašnjavaju tu materiju, a ove pojave izgovaranja neistina, koliko god da nijesu novina, nažalost, uzele su maha i previše. Ne bih ulazio u tu zamršenost, ali fenomeni izgovaranja neistina, inflacije riječi, to su fenomeni koji se kažnjavaju u zrelim demokratijama", naglašava Lekić.

Učesnici emisije Violeta Vukosavljević, Miljan Živković i Obrad Mirković, saglasni su oko toga da bi parlamentarni izbori trebalo da imaju prioritet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.