Uručeni sertifikati mobilnim operatorima za korištenje pionirskih 5G opsega u narednih 15 godina

Uručeni sertifikati mobilnim operatorima za korištenje pionirskih 5G opsega u narednih 15 godina

Tri mobilna operatora na teritoriji Crne Gore – Mtel, Crnogorski Telekom i One Crna Gora danas su zvanično dobili sertfikat za korištenje pionirskih 5G opsega u narednih 15 godina.

Na taj način zaokružene su dvije faze aktivnosti Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) koja je kulminirala elektronskom aukcijom – prvom takve vrste u zemlji – za specifične spektre radio frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz) i 3,2 gigaherca (GHz) namijenjene javnim mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama.

Današnju ceremoniju uručenja odobrenja mobilnim operatorima u EKIP-u, otvorio je izvršni direktor ove institucije Darko Grgurović podsjećanjem da je radio-frekvencijski spektar „ograničeni prirodni resurs“, a svoju nadležnost nad njima država je prenijela upravo na Agenciju koja je nezavisni regulatorni organ.

„Za 22 godine postojanja EKIP je izgradila značajne ekspertske kapacitete u oblasti upravljanja radio-frekvencijskim spektrom. A osim kreiranja odgovarajuće regulative, bilo je važno obezbijediti i resurse potrebne za implementaciju najnovijih tehnologija i generacija mobilnih komunikacionih mreža“, istakao je on.

Predsjednik Savjeta EKIP-a Branko Kovijanić ukazao je na složenost procesa procesa pripreme i sprovođenja devetog postupka za dodjelu javnih frekvencija.

„Sprovođenje aukcije spektra za takozvane pionirske 5G opsege bila je aktivnost koju je i Vlada Crne Gore utvrdila Mapom puta za uvođenje 5G mobilnih i komunikcionih mreža, koja je usvojena u decembru 2021. godine. Sa aspekta struke, i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je kvalitetno psotavilo i utvrdilo početne iznose naknada. Kroz sam postupak aukcije spektra došlo do iznosa jednokratnih naknada koje su plaćene budžet, koje odražavaju tržišnu vrijednost spektra“, dodao je on.

Odorenje za korištenje radio-frekvencija u 5G opsegu na 15 godina u ime Mtela primila je izvršna direktorica Tatjana Mandić, čiji je stav da je aukcija spektra „sprovedena na transparentan, objektivan i izuzetno profesionalan način“.

„Upućujem sve riječi hvale zbog toga što je EKIP među prvima u regionu organizovala i uspješno sprovela aukciju za 5G frekvencije. Ne mogu a da ne pomenem da je i MERT imalo i tekako sluha na zahtjeve operatora da cijena bude prihvaljiva, jer nas tek čekaju velika ulaganja i mnogobrojni izazovi u razvoju 5G mreže“, potcrtala je ona. Mandić je najavila i da će zahvaljujući ovom novom resursu nastaviti razvoj nove tehnologije „koja će obezbijediti korisnicima napredniji servis kroz veće brzine, pouzdanost i sigurnosti, te i sve ostale benefite koje donosi posljednja generacija mobilne telefonije“.

„Moram naglasiti da će već u prvoj fazi razvoja naš fokus biti na masovnim servisima kao što su smart home, smart city i telemedicina. Mtel ima iskustvo u implementaciji ovog tipa servisa i neki su već u komercijalnoj upotrebi. Želimo da se na ovaj način poboljša život naših građana i unaprijedi, prije svega, razvoj uslužnih djelatnosti, a zatim i cjelokupne privrede. Mogu slobodno reći da će 5G mreža ona imati značaj kao još jedan auto-put za Crnu Goru“, zaključila je ona.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Stjepan Udovičić saglasan je s Mandić, ujedno ističući da se sada mogu okrenuti drugi ambicijama.

„Pokazalo se da na najbolji način pratimo evropske trendove. MERT je prepoznao značaj 5G mreže i odlučio da cijene spektra budu adekvatne, jer nam bitno tek predstoji a to je izgradnja mreža. EKIP je taj značaj prepoznato time što je prije mnogih drugih u regionu organizovao aukciju spektra. Sve ovo doprinijeće ne samo boljim uslugama za stanovništvo i privredu, već i atraktivnosti za strane ulagače kojima će destinacija s ovim uslugama biti primamljivija“, naveo je on. Izvršni komercijalni direktor kompanije One Crna Gora Brano Đurović podsjetio je da su nasljednici Telenora kojeg je mađarski 4iG kupio prošle godine. „Ovo je prvo veliko ulaganje mađarske centrale ovdje. Time samo potvrđuju namjeru da još ulažu u Crnoj Gori i da im je veoma važan nastavak širenja poslovanja kroz nove usluge“, kazao je on.

Najvažnija aukcija spektra

Podsjećamo, na aukciji spektra koju je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost organizovala od 20. do 27. decembra, kvalifikovani ponuđači bili su postojeći mobilni operatori u Crnoj Gori – Mtel, Crnogorski Telekom i One Crna Gora. Odobreni su im takozvani frekvencijski resursi u opsezima 700 MHz i 3,6 GHz. Konkretno, Mtel će imati dva od 10 MHz u opsegu 700 MHz i jedan od 120 MHz u opsegu 3,6 GHz. One Crna Gora imaće na raspolaganju isti odnos (2 resursa od 10 MHz u opsegu 700 MHz i 120 MHz u opsegu 3,6 GHz). Crnogorski Telekom, pak, prijavio se za dva od 10 MHz u opsegu 700 MHz i za još jedan od 140 MHz u opsegu 3,6 GHz.

„Svaki nosilac odobrenja je obavezan da do kraja 2026. godine obezbijedi pokrivenost najmanje 98% stanovništva Crne Gore signalom mreže koji omogućava funkcionalni prenos podataka ka korisniku brzinom od 10 Mb/s ili više i najmanje 75% stanovništva Crne Gore signalom mreže koji omogućava funkcionalni prenos podataka ka korisniku brzinom od 30 Mb/s ili više, s tim da do kraja 2030. godine mora biti omogućena brzina ka korisniku od 100 Mb/s ili više, te da pokrije najmanje po pet nepokrivenih ruralnih oblasti i obezbijedi neprekidnu pokrivenost signalom mreže svih autoputeva i svih magistralnih puteva u Crnoj Gori. Do kraja 2024. godine će 5G mreža biti dostupna u svakoj opštini u Crnoj Gori, do kraja 2026. godine će signalom 5G mreže biti pokriveno najmanje 50% ukupnog stanovništva Crne Gore, a do kraja 2030. godine sva naseljena mjesta, autoputevi i magistralni putevi. Za postizanje navedenih zahtjeva mobilnim operatorima će biti potrebno da izgrade elektronsku komunikacionu infrastrukturu i instaliraju opremu na velikom broju lokacija, od kojih će značan broj biti potpuno nove lokacije“, naveli su iz EKIP-a.

Kako su tada istakli iz EKIP-a, na osnovu aukcije spektra državni budžet prihodovao je 8.836.146 eura, koji se uplaćuje u budžet Crne Gore.  U odnosu na početne cijene, tokom aukcije su uvećane jednokratne naknade i njihova ukupna vrijednost dostigla je 1.086.146 eura ili 14 odsto više od osnovne cijene. Operatori su ispunili i obavezu da u roku od 15 dana uplate sredstva, i to Crnogorski Telekom 3,108 miliona eura, One Crna Gora iznos od 2.977.998 eura i Mtel 2.750.148 eura.

Na osnovu aukcije spektra koju je EKIP sproveo krajem 2021. godine, operatori su uplatili 7,086 miliona eura vrijedne jednokratne naknade. Konkretno, Mtel je platio iznos od 5,911 miliona eura, One Crna Gora 825.011 eura, a Crnogorski Telekom 350.000 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.