EKIP uručuje odobrenja mobilnim operatorima

EKIP uručuje odobrenja mobilnim operatorima

Predstavnici Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) uručiće danas mobilnim operatorima odobrenja za korišćenje frekvencijskih resursa, prepoznatih kao pionirski 5G opsezi, koje su osvojili na nedavnoj aukciji spektra.

EKIP je krajem prošle godine uspješno okončao postupak javnog nadmetanja za dodjelu radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz) i 3,6 gigaherca (GHz), koji su kod mobilne industrije prepoznati kao pionirski 5G opsezi.

“Na aukciji spektra, kvalifikovani ponuđači, odnosno postojeći mobilni operatori u Crnoj Gori – Crnogorski Telekom, M:tel i One Crna Gora, su osvojili frekvencijske resurse u opsezima 700 MHz i 3,6 GHz”, rekli su iz EKIP-a.

U postupku aukcije spektra je ostvaren prihod u iznosu od 8,84 miliona eura, koji su operatori uplatili u državni budžet.

Crnogorski Telekom je uplatio 3,1 milion eura, One Crna Gora oko tri miliona, a M:tel 2,75 miliona.

“U odnosu na početne cijene, tokom aukcije spektra postignuto je uvećanje jednokratne naknade u iznosu od 1,09 miliona eura ili 14 odsto”, precizirali su iz EKIP-a.

Ceremonija svečanog uručenja odobrenja će se održati u sjedištu Agencije u Podgorici sa početkom u 12 sati.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.